Yoğun veri akışı piyasalara yön verdi

MDN Editör

Küresel bazda merkez bankalarından gelen açıklamalar piyasaların odağında yer alırken, yoğun veri akışı fiyatlamalar üzerinde etkili oldu

Fed, faiz kararında herhangi bir değişikliğe gitmezken, politika faizini yüzde 5,5 oranında sabit bıraktı. Faiz kararı sonrası yapılan açıklamalarda enflasyon hedefi vurgusu yapılırken, istihdam seviyesinin yakından takip edileceği ve jeopolitik risklerin piyasalarda baskı oluşturduğu görüşü paylaşıldı. Enflasyon verisinin yüzde 3,3 ile hem beklentilerin hem de bir önceki seviyenin altında açıklanması ile dolar aleyhine fiyatlama yaşayan küresel piyasalarda bu hava kısa sürede tersine döndü ve dolar baskısı kendini tekrar hissettirdi. İşsizlik oranı yüzde 4 ile hem beklentilerin hem de bir önceki seviyenin üzerinde açıklandı. Tarım dışı istihdam verisinin beklentilerin çok üzerinde 272K ile gelmesinin ardından dolar lehine algı güçlenerek artış gösterdi. Ortalama saatlik kazançlar verisi yüzde 0,4 ile yükseliş kaydetti. Perakende satışlar verisi yüzde 0,1 ile önceki seviyenin üzerinde fakat beklentilerin altında açıklandı. ISM İmalat Satın Alma Müdürleri Endeksi (PMI) 48,7 ile düşüş gösterirken, ISM İmalat Dışı PMI verisi 53,8 ile beklentilerin üzerinde artış kaydetti. Euro-dolar paritesinde ise 1,08 seviyesinin üzerinden başlayan düşüş derinleşerek 1,06 seviyelerine doğru dip arayışını sürdürdü. 

İsviçre Merkez Bankası’ndan sürpriz faiz indirimi hamlesi geldi

İsviçre Merkez Bankası, LIBOR oranını 25 baz puan düşürerek 1,25 seviyesinde açıkladı. İngiltere Merkez Bankası faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmeyerek yüzde 5,25 seviyesinde sabit bıraktı. Avrupa Birliği Merkez Bankası, beklentiler dahilinde 25 baz puan indirime giderek politika faizini 4,25 olarak açıkladı. Bölgenin lokomotif ekonomisi olan Almanya’da enflasyon yüzde 0,1 ile beklentilere paralel azalış gösterirken, bölge genelinde enflasyon yüzde 2,6 ile beklentiler dahilinde artış gösterdi. İngiltere ekonomisi aylık bazda yüzde 0,0 ile beklentiler dâhilinde daralma kaydederken, enflasyon verisi yüzde 2 ile beklentilere paralel düşüş gösterdi. 

İlginizi çekebilir:

Küresel piyasalarda gözler ABD’nin istihdam verilerine çevrildi

piyasalar

Asya tarafında merkez bankaları pas geçtiJaponya Merkez Bankası faiz oranını yüzde 0,10 oranında sabit bıraktı. 

Avustralya Merkez Bankası da faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmeyerek yüzde 4,35 oranında açıkladı. Çin tarafında PBOC en düşük kredi faiz oranı yüzde 3,45 ile beklentilere paralel açıklandı. Çin tarafında enflasyon verisi yüzde 0,3 ile beklentilerin altında kaldı. Japonya GSYİH verisi birinci çeyrekte, çeyreklik bazda yüzde 0,5 ile daralma gösterdi.

TL cinsi varlıklara yabancı ilgisi devam etti, CDS’deki düşüş piyasalarda pozitif rüzgârlar estirdi

TCMB faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmeyerek yüzde 50 oranında sabit bıraktı. Enflasyon verisi yüzde 75,45 ile beklentilerin altında açıklandı. Sanayi üretiminde yüzde -0,7 ile yaşanan düşüş ekonomik takvime negatif olarak yansıdı. İşsizlik oranında yüzde 8,5 ile gerçekleşen düşüş iyimser bir hava yaratırken perakende satışlar verisi yüzde -1,8 ile önceki seviyeye göre düşüş kaydetti. Borsa İstanbul’da 10 bin seviyesi üzerindeki denge arayışı devam ederken rekor seviyelerde kâr satışlarının yaşandığına şahit olduk. 

Bu haberin/makalenin/çevirinin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın