Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler Türkiye’nin Karadeniz politikası hakkında konuştu

MDN MEDIA

10 Temmuz 2024 tarihinde ABD’nin Washington şehrinde gerçekleşen NATO zirvesinde Rusya-Ukrayna Savaşı ana gündem konusuydu. Zirve sonrası Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler ABD merkezli bir yayın olan Politico dergisine konuştu

Zirvede önce çıkan başlıklar, üye ülkelere karşı tehditler ve müttefiklerin bunlara karşı izleyeceği politikalar olarak işlendi. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg tehditler hakkında açıklamalarda bulundu.

En büyük tehdit Rusya

Stoltenberg NATO’ya karşı en büyük tehdidin Rusya olduğunu ifade ederken Ukrayna’ya verilen desteğin bir yardım olduğunu deği NATO ülkesi üyelerin güvenliği için gerekli olduğunu açıkladı. Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaşta Türkiye’nin rolünün önemi vurgulanırken Montreux Boğazlar Sözleşmesi’ne atıfta bulunuldu. Türkiye’nin taraflar arasında izlediği arabuluculuk rolü de gündem oldu.

Ukrayna’ya yapılan maddi olmayan yardımların da NATO tarafından tanınması kararına ulaşılırken, Ukrayna’ya eğitim desteği sağlanması adına bir yardım paketi hazırlanmasına karar verildi.

Zirvede Ukrayna’nın NATO üyeliği konuşulurken, üyelik konusunda herhangi bir tarih verilmedi.

Yaşar Güler Türkiye’nin Karadeniz politikası hakkında açıklamalarda bulundu

Politico dergisi Yaşar Güler’in açıklamalarını “Türkiye kendi yolunu çiziyor” başlığı ile verdi. Yazıda yer alan “Türkiye Rusya ile dost, Ukrayna için de bir müttefik” ifadeleri. dikkat çekti.

Millî Savunma BakanıYaşar Güler, yaptığı açıklamalarda Türkiye’nin denge politikası izlemeyi sürdüreceğini ifade etti.

Güler, Türkiye’nin ittifakın diğer üyeleriyle aynı çizgide olmadığı iddialarını ise kesin bir dille reddetti ve 32 üyeninin tamamının çıkar ve görüşlerinin aynı olmayacağına vurgu yaptı. Güler ayrıca Türkiye’nin Karadeniz’deki etkin rolünün altını çizdi. Güler’in “Karadeniz’in stratejik bir savaş alanına dönüşmesine izin vermeyeceğiz” ifadesi vurgulandı.

Bakan Güler ayrıca, PKK terör örgütüne karşı önlemlerin ve çalışmaların sürdürüleceğini kesin bir dille ifade etti.

İlginizi çekebilir:

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nda “MCM Black Sea” başarısı

ETİKETLER: , , ,
Bunu Paylaşın