Viking Energy amonyak yenilemesi yapacak

MDN MEDIA

2003 yapımı açık deniz destek gemisi Viking Energy’nin amonyak motoru yenilenecek ve böylece gemi yakıt olarak amonyak kullanan türünün ilk örneği olacak

Eidesvik Offshore’a ait gemi, 2026 yılından itibaren Norveç’in devlete ait enerji şirketi Equinor için yeni motorla çalışmaya devam edecek.

AB’nin Horizon Europe programından sağlanan 5 milyon Avroluk hibe ile desteklenen Apollo projesi, amonyakla çalışan bir Wärtsilä 25 motorunun yenilenmesini içeriyor. Viking Energy, amonyakla çalışan yakıt hücrelerinin test edildiği AB destekli ShipFC projesinde halihazırda bir demonstratör.

Apollo, armatör, kiracı ve motor üreticisi dahil olmak üzere geniş bir ortaklığın sonucudur. Diğer taraflar arasında sürdürülebilir teknoloji ağı, Maritime CleanTech (Norveç), Breeze Ship Design (Norveç), Finlandiya VTT Teknik Araştırma Merkezi, Belçika Deme Group NV ve Yunanistan’ın güvenlik kriterlerini değerlendirecek olan Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi ‘Demokritos’ yer alıyor.

Ortaklar, amonyak motorlarının hem mevcut hem de yeni gemiler için bir alternatif olarak hızla benimsenmesini kolaylaştırmayı amaçlayan bir dizi konsept ve tasarım hazırlayacaklardır. VTT, yakıt teknolojisinin diğer gemi tipleri tarafından kullanılmak üzere genişletilmesi kapsamını denetleyecek. Gemi tasarım hizmetleri Breeze tarafından sağlanacak ve Wärtsilä yakıt tedarik sistemini, motorun kendisini ve bir servis anlaşmasını sağlayacak.Viking Energy rekor kıran bir gemidir. Gemi 2003 yılında teslim edildiğinde LNG ile çalışan ilk kargo gemisi olmuştu. Ardından 2016 yılında DNV’nin ‘Batarya Gücü’ notasyonuna sahip ilk gemi oldu. Ve 2020’de gemi, sıfır emisyon teknolojisiyle bir sözleşmeye başlayan ilk gemi oldu. ShipFC projesiyle bağlantılı olarak imzalanan beş yıllık anlaşma, 2 MW’a kadar güç sağlamak için amonyak yakıt hücrelerinin kurulumunu içeriyor.

Kaynak: Ship&Offshore

ETİKETLER: , , ,
Bunu Paylaşın