TURMEPA II. Mavi Çözüm Konferansı’nda ana gündem maddesi sanayi atıklarıydı

MDN İstanbul

TURMEPA/ DenizTemiz Derneği’nin bu yıl ikincisini düzenlediği Sanayide Atık Yönetim Çalışmaları ve Mavi Yeşil Dönüşüm Konferansı Lütfi Kırdar Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi
Konferansa, TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Tezcan Yaramancı, Kurucu ve Onursal Başkan Rahmi Koç, Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan yerli ve yabancı çok sayıda davetli katıldı. AB Bakanlığı’nın himayesinde gerçekleştirilen konferansta çevre konusundaki son gelişmeler hakkında bilgiler verildi.
TURMEPA, ikinci kez “Hayat Denizde Başladı, Denizde Bitmesin!” sloganıyla yola çıktığı konferansta konunun uzmanları ve paydaşlarını bir araya getirirken, deniz ve su kaynaklarımız için bir çözüm platformunu da hayata geçirdi. Bu konferansta, aşırı kirlilik sebebiyle canlılarının dahi terk ettiği denizlerimizi yaşatmak için projeler sunuldu, su kaynaklarımızın korunması için yeniden çözümler üretildi, sanayi atıklarının geri dönüştürülerek daha fazla kirliliğe sebep olunmaması için neler yapılabileceğine değinildi ve Türkiye’de mavi dönüşüme de ön ayak olan sanayi kuruluşlarının yaptığı örnek çalışmalar anlatıldı.
Rahmi Koç: ‘Ölmek istemiyorsak denizleri temiz tutacağız’ Çevre konusunda önemli adımlar atılmasına rağmen denize duyarlılığın hâlâ istenilen seviyede olmadığına değinip, “Alınan önlemler sanayileşme ve kentleşme hızına yetişemediğinden sorunlar hâlâ devam ediyor. Sanılanın aksine deniz kirliliğinin yüzde 85’i endüstriyel, evsel ve tarımsal atıklardan oluşuyor. Sanayilerin yaklaşık yüzde 80’i atıklarını yeterli seviyede biyolojik olarak arıtmamaktalar. İşte bunun için deniz ve su varlıklarımızın kirlenmesinin esas sebebi bizleriz” dedi. Son 50 senede dünya nüfusunun yüzde 50 arttığını ifade eden Koç şunları kaydetti: “Su kullanımı üçe katlanmıştır. Bu gidiş çok ciddi önlemler alınmasına gerek duyulan bir durumdur. Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre sanayide kullanılan suyun yüzde 81’i ve organize sanayi bölgelerinde üretilen yılda 30 milyon tehlikeli atık suyun tamamı arıtılmadan doğaya bırakılmaktadır.” Yaşamak için ihtiyaç duyulan oksijenin yüzde 75’inin denizlerden sağlandığını vurgulayan Koç, “ölmek istemiyorsak denizleri temiz tutacağız.” diye konuştu.
TURMEPA, bu yıl odağına aldığı Sanayide Atık Yönetimi ve Mavi Dönüşüm ile ilgili konferansı, Avrupa Birliği Bakanlığı himayesinde ve Boğaziçi Üniversitesi Sürdürülebilir Kalkınma ve Temiz Üretim Merkezi’nin desteğiyle gerçekleştirdi. Bu konferans ile TURMEPA’nın amacı sanayide iyi örnekleri tanıtmak ve Türkiye’deki mavi dönüşüme destek vermek olduğu kaydedildi.

Bunu Paylaşın