Türkmenistan yeni yatırımcıları bekliyor

MDN İstanbul

Dünyanın en büyük doğalgaz rezervine sahip ülkelerinden Türkmenistan’ın doğalgaz ve petrol sektöründeki yatırım imkanları, başkent Aşkabat’ta düzenlenen Uluslararası Petrol ve Doğalgaz 2015 konulu fuar ve konferansta ele alındı. Fuara dünyanın 40 ülkesinden 160 dev enerji şirketi katılırken, konferans için Aşkabat’a aralarında üst düzey devlet yetkilileri olmak üzere 50 ülkeden 600 civarında enerji uzmanı katılıyor.
Fuara aralarında çok sayıda yabancı üst düzey devlet yetkilileri olmak üzere dünyanın saygın enerji şirket temsilcileri iştirak ediyor.
Fuarda, Türkmenistan’ın petrol-gaz imkanları ve potansiyelleri sergilenirken, ayrıca petrol-gaz arama, üretim, işleme, taşıma ve petrol-gaz cihaz ve teknolojileri üreten şirketler kendi ürünlerini görücüye çıkarttı.

AB ile işbirliği önemli
Fuar ile eş zamanda düzenlenen konferansta konuşan Türkmenistan Petrolgaz ve Tabii Kaynaklar Bakanı Muhammetnur Halilov, Türkmenistan’ın Avrupa Birliği ile enerji alanında işbirliği yapması için önemli potansiyelin olduğunu kaydetti. Bakan, Hazar bölgesinin enerji bakımından zengin bir ülke olduğunu ve Asya ile Avrupa’nın ana ulaşım koridorlarının merkezinde bulunarak, bölgesel enerji güvenliği açısından stratejik öneme sahip olduğunu ifade etti.
Türkmen gazının Avrupa’ya ulaştırılması için Avrupa Birliği cephesinde yoğun bir çaba var. Mayıs 2015’te Aşkabat’ta Türkmenistan-Azerbaycan-Avrupa Birliği-Türkiye hattında dörtlü görüşme yapıldı. Bu görüşmede, enerji kaynaklarının dünya piyasasına, özellikle Avrupa’ya ulaştırılmasına yönelik öncelikli konular ele alınmıştı. O görüşmede, dört taraflı enerji işbirliği için bir deklarasyon imzalanmıştı.
Bakan ayrıca, Türkmenistan’ın petrolgaz sektörü için yeni yatırımcılara kapılarının açık olduğunu kaydetti. Hazar Denizi’nin Türkmen kıyısında 12,1 milyar ton petrol ve 6,1 trilyon metreküp doğalgaz rezervinin bulunduğu kaydeden Bakan Halilov, Hazar’ın 32 bloktan oluştuğunu, bunların 5’inde yabancı şirketler ile çalışmaların devam ettiğini, geri kalanları için ilgili şirketler ile müzakere masasına oturmaya hazır olduklarını belirtti.
Dünyanın doğalgaz rezervi bakımından 4. büyük ülkesi olan Türkmenistan, Çin, İran ve Rusya’ya doğalgaz ihraç ediyor.

Bunu Paylaşın