Türkiye’nin en büyük balıkçı barınağına fesih

MDN MEDIA

Türkiye’nin en büyük balıkçı barınağı olan Antalya Balıkçı Barınağı’nın, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından milyonluk borcu olduğu ve mevzuata aykırı davrandığı gerekçesiyle 10 yıllık kira sözleşmesi feshedildi. İki kooperatif şirketin işlettiği barınak, borçlarını ödediklerini ve yönetim değişikliğine gittiklerini söyleyerek karara itiraz etti

2014 yılından bu yana Antalya-Kemer karayolu üzerinde bulunan barınak, 150 balıkçı teknesine ev sahipliği yapıyor. 2019 yılında, Yeni Liman Su Ürünleri Kooperatifi ve Yeşil Antalya Su Ürünleri Kooperatifi Barınağı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan 10 yıllık bir sözleşmeyle kiraladı. Ancak, 2020 yılında barınakların ve kooperatiflerin denetimi ve kiralama yetkisi Tarım ve Orman Bakanlığı’na verildi.

Yönetimin borcu olduğu ve kanuna aykırı bir şekilde işletmeyi üçüncü kişilere kiraladıkları üzerine gelen şikayetleri değerlendiren Antalya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, yaptıkları incelemeyi Tarım ve Orman Bakanlığı Koordinatörleri’ne bildirdi. Raporda, kooperatif yönetiminin faizleriyle SGK’ya 1 milyon 212 bin 543 lira, vergi dairesine ise, faiziyle 1 milyon 104 bin 34 lira borcu olduğunu ve kooperatif yönetimi tarafından tutulan raporlarda kayıtsız giriş, çıkışlar tespit edildiği bildirildi. Rapor sonucuna göre, kooperatif yönetimleri 6 yılı kalan kira sözleşmelerinin feshedildiğini öğrendi.

Kooperatif Yönetimi iddiaları reddetti

Yeni Liman Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Cemal Talas ve Yeşil Antalya Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Zafer Semerci, barınağın bakanlık tarafından özel bir şirkete verilmek istendiğini iddia etti. Balıkçılar, “Barınağımıza dokunmayın, patronların değil balıkçının barınağı” yazdıkları pankartları etrafa asarak tepki gösterdi. Talas, bu feshin beklemedikleri bir karar olduğunu söylerken, raporda belirtilen iddiaları yalanladı. Tarım ve Orman Bakanlığı Müfettişleri’nin hazırladığı, 15 maddelik sorun listesine göre problemleri çözdüklerini ekledi. Kendi düzenledikleri belgeler henüz bakanlığın eline geçmeden sözleşmelerinin feshedildiğini iddia eden Talas, bunun barınağı başka kişilere kiralayabilmek için yapıldığını belirtti.

Orman Bakanlığı’ndan cevap

Antalya İl Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Karaca, 122’si balıkçı teknesi olmak üzere 500 teknenin yer aldığı barınağın, boş kalan yerlerinde mevzuata göre özel teknelerin barınabileceğini söyledi. Yaptıkları incelemelerde, barınakta olmasına rağmen kayıtları tutulmayan tekneler ve hesaplara eklenmeyen ücretler gibi 10’dan fazla ihlâl tespit ettiklerini, sözleşme feshine gerekçe olarak gösterdi.

Karaca, “Tebligat yapıldı. Su ürünlerinin üst birliği işletmeye devam ediyor. Balıkçı mağdur olmasın diye bu uygulama. Yönetim mevut kooperatiften alınarak yine bir üretici örgütüne verilecek. Bu örgüt de yine aynı şekilde denetlenecek ve sözleşme yapılacak” dedi.

Sadece su ürünleri üreten kooperatiflerin katılacağı, açık artırmayla yapılacak olan ihaleye, mevcut yönetim bakanlıkça haklarında bir yasaklama getirilmediği sürece katılabilecek.

DHA

Bunu Paylaşın