Deniz taşımacılığında nakliye ücretlerindeki düşüş, armatörleri işletme maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle yaşlı gemileri hurdaya ayırmaya sevk etti. Yaşlı gemilerin hurdaya ayrılmasıyla Aliağa’daki gemi geri dönüşüm tesisleri hurda üretimini 4 yılda 298 bin tondan 1 milyon ton seviyesine çıkardı.
2008 yılının son çeyreğinden itibaren etkisini gösteren küresel krizde, deniz taşımacılığı sektörü ithalatın durması, navlun fiyatlarının düşmesi gibi sebeplerle olumsuz etkilendi. Gelişmeler nedeniyle armatörlerin yaşlı gemilerini elden çıkarmaya karar verdikleri ve gemilerin geri dönüşüm tesislerine satılmaya başlandığı görülüyor.
Türkiye’deki gemi söküm firmalarından alınan bilgiye göre, Türkiye’de ithal hurda tekliflerindeki düşüş nedeniyle, gemi sökümünden elde edilen ergitme hurdalarında da fiyatlar, düşüş trendini sürdürüyor. Gemi söküm hurdası fiyatları şu an 415-420 dolar/ton düzeyinde seyrediyor. Bu fiyatlar, ekimin ilk haftasına göre 30 dolar/ton düşüşe işaret etmektedir.
Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği’nden alınan bilgiye göre, bu yıl şu ana kadar 281 geminin sökümü gerçekleştirildi ve böylece 785,000 ton hurda üretildi. Bu rakamın, yılsonu itibariyle 1 milyon tona çıkması bekleniyor. Hurda gemilerden toplam 10 milyar dolar gelir elde edileceği belirtiliyor. Yıllık 200 bin ton demir elde etmek için 1 milyon ton cevherin topraktan çıkarılması gerekiyor. Bir ton çeliğin geri dönüşümü ile 1100 kilogram demir cevheri 630 kilogram kömür ve 55 kilogram kireçtaşı tasarruf ediliyor. Ayrıca enerji tüketimi açısından bakıldığında, 1 ton hematit cevherinin pik demire dönüştürülmesi için 7400 MJ, 1 ton çelik hurdasının eritilmesi için ise 1350 MJ enerji tüketilmektedir.
Türkiye’nin tek gemi söküm sahası olan Aliağa, Özkanlar Demir Çelik, Çebitaş, Habaş, Ege Çelik ve İzmir Demir Çelik gibi bölgedeki çelik tesislerine hurda tedarik etmektedir.