Türk sahipli filonun yüzde 30’u RMI sicilinde

MDN İstanbul

Türk armatörlerinin en fazla ilgi gösterdiği bayrak devletlerinin başında gelen Marshall Adaları Sicili (RMI) Operasyonlar Global Başkanı Theo Xenakoudis Theo Xenakoudis ile son dönemde dünya denizciliğinde meydana gelen gelişmelerle ilgili özel bir röportaj gerçekleştirdik

Denizcilik endüstrisinde yaşanan zorlu döneme rağmen RMI Sicili’nin 2014 yılında tonaj bazında yüzde 17 büyüyerek önemli bir başarıya imza attığını belirten Marshall Adaları Sicili (RMI) Operasyonlar Global Başkanı ve Pire Ofisi Müdürü Xenakoudis “RMI siciline 16 milyon gt ve 320 gemi büyüyerek geçen yıl rekor bir büyüme gerçekleştirdi” diyerek sektördeki krizi armatöre sağladıkları kolaylıklar ve yeni geliştirdikleri projelerle fırsata çevirdiklerini ifade etti.
“2014 yılı sonu itibarıyla dünyadaki üçüncü büyük bayrak olan RMI sicilinde 114 milyon gt’lik 3343 gemi bulunuyor. İçinde bulunduğumuz yılda önemli bir filo ve hizmet büyümesi gerçekleştirerek 2015 yılı temmuz ayı sonunda RMI sicili 123 milyon gt’lik 3575 gemiye ulaştı.
RMI Denizcilik ve Kurumsal Sicili’ne 60 yıldır yönetimsel ve teknik destek veren International Registries INC (IRI) 2014 yılında hem Londra’daki ofisini büyüttü hem de denizcilerin dokümantasyonuna ve diğer denizcilik hizmetleri için Hong Kong’da ikinci ofisini açtı. IRI sicilinin en büyük amacı; dünyanın her yerindeki 27 ofisiyle 24 saat hizmet vererek müşterilerinin tüm ihtiyaçlarını karşılamak. Son olarak geçtiğimiz günlerde Filipinler’in başkenti Manila’da açtığımız ofisle RMI sicilindeki gemilerin bulundukları her yere daha kolay ulaşma stratejimize yeni bir halka ekledik.
Ayrıca dünyadaki Sıkıştırılmış Doğal Gaz (LNG) ile çalışan gemi filosunun, uluslararası emisyon kurallarının da etkisiyle, büyümesini dikkate alarak bu sektörde çalışan armatörlere ve gemi operatörlerine kaliteli teknik destek hizmeti sunmak için yeni bir LNG hizmeti projesini yürürlüğe aldık ve bu konuda uzman çok sayıda teknik personeli bünyemize kattık.
RMI sicilinin armatörlere sağladığı en önemli faydanın başında “Merkezden değil yerinden yönetilen operasyonlar” geldiğini belirten Xenakoudis, denizde ve kıyıda büyük deneyime sahip uzman personel yapısının da verdikleri hizmetin kalitesini yükselttiğini vurguladı.
“Dünyanın farklı bölgelerinde yer alan 27 tam donanımlı hizmet ofisi, her çeşit denizcilik ve kurumsal hizmeti gerçekleştirebilecek yapıya sahip. 24 saat hizmet anlayışıyla dünyanın farklı bölgelerinde bulunan uzman kadromuzla hem gemi sicil kaydı hem de teknik ve operasyonel destek veriyoruz. Bu doğrultuda IRI 5 yıllık bir gelişim planı hazırlayarak RMI sicilinin hizmet ve personel standardını denizcilik endüstrisindeki gelişime paralel olarak planladı. Bu planla birlikte müşterilerimizin karşısına yeni açacağımız ofisler ve sunacağımız yeni hizmetlerle çıkmaya hazırlanıyoruz.
Uluslararası Denizcilik Organizasyonu’nda (IMO) etkin bir şekilde temsil edilen RMI; gemi, deniz adamı ve çevre emniyeti açısından gelecekteki konvensiyonların şekillenmesinde önemli bir rol oynuyor. RMI sicilindeki gemilerin de bu yeni kurallara ve düzenlemelere uygunluğunu sağlamak için teknik departmanlarımız yoğun şekilde çalışıyor.”

“PSC kontrollerinde en üst sıradayız”
RMI Sicili’nde bulunan gemilerin güvenlik incelemesinin önemine vurgu yaparak “IRI’nin en önemli özelliklerinden biri dokümantasyon sürecini basitleştirmiş ve hızlandırmış olması” diyen Xenakoudis “PSC kontrollerinde uluslararası sıralamasında en yüksek reytinge sahibiz” dedi.
“RMI hem Paris hem de Tokyo Mutabakat Anlaşması’nda ( MoU) beyaz listede bulunan tek açık büyük sicil. Ayrıca on yıldır Amerika Birleşik Devletleri Sahil Güvenliği ile Qualship 21 statümüzü devam ettiriyoruz.  RMI sicilinde bulunan tüm ticari gemiler her yıl hem RMI personeli hem de tarafsız denetmenler tarafından her yıl emniyet kontrolüne tabi tutuluyor. Her yıl hızla büyüyen RMI filosu düzenli denetimler sayesinde kaliteli ve hızlı hizmet vermeye devam ediyor.
Ayrıca tüm IRI ofisleri tek bir veri tabanı üzerinden birbirine bağlanarak kayıttan teknik operasyonlara kadar bir zaman dilimini aşan tüm işlemlerin dünyanın farklı yerlerinde kesintisiz devam etmesini sağlıyor.
Son dönemde yürürlüğe giren veya girmesi planlanan özel ilgi gösterilmesi gereken çok sayıda yeni kural ve düzenleme bulunuyor. Bunların başında;  MLC 2006 Konvensiyonu, Polar Kodu, IGF Kodu ve Balast Suyu Konvensiyonu geliyor. RMI filosundaki tüm gemilerin bunlara hazırlanması konusunda büyük bir çaba sarf ediyoruz ve uzman teknik ekibimizle bunların uygulanmasında başarılı olacağız.”

“Türk filosu da bizim gibi hızla büyüyor”
Türkiye’de büyüyen müşteri tabanına uygun olarak 2011 yılında İstanbul’daki yeni ofislerine geçerek ekibi genişlettiklerini kaydeden Xenakoudis, “RMI, Türk armatörünün bayrak devleti tercihinde üçüncü sırada ve hızla büyüyor” diyerek son yıllarda RMI siciline kayıtlı Türk sahipli filodaki çarpıcı büyümeye dikkat çekti.
“Türk sahipli filonun yüzde 10’unu aşan yaklaşık 150 gemi şu an RMI siciline kayıtlı. Taşıma kapasitesinde ise Türk sahipli filonun yüzde 30’u olan 6 milyon gt’nin üzerinde gemi RMI bayrağında faaliyet gösteriyor.
71 tersanesiyle önemli bir gemi inşa ülkesi olan Türkiye hem yerli hem de uluslararası armatörlere hizmet veriyor. Türk denizcilik endüstrisi geçmişte daha çok kimyasal tankerlere ve küçük tonajlı gemilere odaklanmış olsa da, son yıllarda Türk armatörleri Uzak doğu Asya ülkelerinde inşa edilen büyük tonajlı gemiler için yatırım yapıyorlar.
Yeni yerine taşınan Türkiye ofisinde çok geniş bir hizmet yelpazemiz bulunuyor. İstanbul ofisimiz RMI bayraklı gemilerle ilgili teknik desteğin yanı sıra inşa halindeki yeni inşa gemilerin sicile işlenmesi ve gemi sertifikası verilmesi işlemlerini de yapabiliyor. Ayrıca İstanbul limanına yanaşan gemilere yönetimsel denetleme ve sörvey hizmetlerini de buradaki teknik uzmanlarımız verebiliyor.”

Bunu Paylaşın