Tam elektrikli römorkörler: Geleceği yönlendiriyor 

MDN Editör


Batarya, sürücü ve motor teknolojisindeki gelişmeler, tam elektrikli römorkörlerin artık mümkün olduğu anlamına geliyor ve bunlar bugün dünyanın dört bir yanındaki limanlarda faaliyet gösteriyor. ABB Motion Marine Küresel Satış Müdürü Daniel Olsson, başarılı bir elektrikli römorkörün temelinde kompakt, son derece verimli bir sürücü sisteminin yattığını açıklıyor

Tam elektrikli römorkörlerin birçok avantajı var: Daha sessizler, işletmesi ve bakımları daha ucuz ve doğrudan emisyon üretmiyorlar. 

Römorkörler maksimum çekme kuvveti için tasarlanmıştır, ancak zamanlarının çoğunu çok orta düzeyde güç ihtiyacıyla geçirirler. Bir römorkörün operasyonunun çoğu hareket hâlinde, beklemede veya düşük güçle itme/çekme şeklinde gerçekleşir. Genellikle, tam güce ihtiyaç duyulan zaman, çalışma süresinin çok küçük bir yüzdesidir; örneğin, kılavuz çekme sırasında acil manevra yaparken veya çok fırtınalı bir günde büyük bir gemiye yardım ederken. 

Römorkörlerin nadiren de olsa tüm bu gücü sağlayabilmeleri gerektiğinden, geleneksel olarak iki adet çok güçlü dizel motorla tasarlanırlar. Bu aynı zamanda bu motorların çoğu zaman düşük yüklerde çalıştığı, dolayısıyla yakıt verimliliğinin daha düşük olduğu, ancak bakım aralıklarına kadar çalışma saati biriktirdiği anlamına geliyor.

Öte yandan, bataryalı-elektrikli aktarma organları tüm güç aralıklarında oldukça verimlidir, bu da onları çekici gibi güç talebinde büyük farklılıklar olan uygulamalar için iyi bir seçim hâline getirir. Elektrikli aktarma organlarının bakım ihtiyacı da oldukça sınırlıdır, bu da genel işletme maliyetlerinin düşük tutulması anlamına gelir.

Elektrikli aktarma organlarının bir diğer büyük avantajı da çok hızlı bir şekilde yüksek itme gücü üretebilme yeteneğidir. Elektrikli çekiciler, operasyon sırasında inanılmaz derecede duyarlı olduklarından, kötü hava koşullarında dar manevralar gibi zorlu durumlarda oldukça kullanışlıdırlar.

Her şey verimlilikle ilgili

Bir deniz güç aktarma organının tartışmasız en önemli özelliği verimliliktir. Bu durum bataryayla çalışan bir gemi için daha da geçerlidir, çünkü daha az enerji kullanılması daha küçük bataryaların takılması anlamına gelir. Bu da taşınacak ağırlığın azalması ve başlangıçtaki sermaye harcamasının düşmesi anlamına geliyor.

Elektrikli bir aktarma organının verimliliği temel olarak iki parça tarafından belirlenir; elektrik motoru ve elektrikli sürücü sistemi. 

Elektrik motorları son yıllarda çok gelişti. ABB, sabit mıknatıs ve senkron relüktans motorlar gibi alternatif teknolojiler de dâhil olmak üzere geniş bir yelpazede yüksek verimli motorlar sunmaktadır. ABB motorlarıyla bataryalarınızdaki her kilovatsaatin kullanımını en üst düzeye çıkarabilir, üstün performans ve verimlilik sağlayabilirsiniz.

Sürücü sistemine gelince, bataryalı römorkörlerin çoğu AC yerine DC ana güç dağıtım sistemine dayanmaktadır. Elektrikli sürücüler bu sistemin merkezinde yer alır ve bataryalar veya jeneratörler gibi güç kaynaklarını tahrik motorları veya yangın söndürme pompaları gibi enerji tüketicileriyle bir araya getirir. Ayrıca gemide AC ile çalışan aydınlatma, seyir sistemleri ve diğer her türlü yardımcı tüketici için gerekli olan AC şebekesini oluşturmak amacıyla şebeke oluşturma modunda da kullanılırlar. 

Sürücülere dayalı bu DC şebekesi, bataryaların entegrasyonunu kolaylaştırır ve batarya ile tahrik motoru arasındaki dönüşüm adımlarını azaltarak çok yüksek bir verimlilik seviyesi sağlar. Verimli sistem tasarımı, genel verimlilik için ilk önemli adımdır. Bir sonraki önemli adım, düşük enerji kayıplarına sahip bir sürücü seçmektir. 

Römorkör motorlarında sıkça görülen ani hız ve tork değişimleri, uygun sürücü sistemi kullanılmadığı takdirde verimliliği düşürebilir. ABB ACS880 sürücüsü yüksek aşırı yük kapasitesine sahiptir ve zorlu koşullarda verimliliği korumak için mükemmel kontrol ve hızlı tepki süreleri sağlayan patentli Doğrudan Tork Kontrolü (DTC) özelliğini kullanır. 

Elektrikli römorkörler için sürücü seçerken dikkate alınması gereken diğer önemli faktörler şunlardır:

  • Sıvı soğutmanın avantajı: Elektrikli römorkörler genellikle sıvı soğutmalı (LC) sürücülere dayalıdır ve ABB ACS880LC, dış havadan kaynaklanan kirlenme riskini ortadan kaldıran ve mümkün olan en yüksek verimlilik için üstün soğutma performansı sağlayan tamamen kapalı sürücü modülleriyle bunu bir adım öteye taşır. Bu, oldukça kompakt sürücü modüllerine olanak tanır ve her şeyin bir römorkörün sıkışık alanlarına sığmasını sağlamada kritik öneme sahiptir. Böylece, hantal hava kanalları ve HVAC sistemlerine olan ihtiyacı önemli ölçüde azaltır. 
  • Daha akıllı, veri odaklı bakım: Modern sürücü teknolojisinin bir diğer önemli faydası da operatörlere sürücü ve motor performansı hakkında derinlemesine, gerçek zamanlı veriler sağlayabilmesidir. Bu sayede, kritik hâle gelmeden önce potansiyel sorunları tespit etme fırsatı yakalıyorlar; bu da daha akıllı bakım yapılmasını ve kesinti süresinin en aza indirilmesini sağlıyor. ABB sürücüleri ayrıca uzaktan izleme ve tanılama özelliğini de destekler, bu da filo yönetimini ve sorun gidermeyi kolaylaştırır. 
  • Şarj altyapısı: Şarj istasyonları, farklı römorkör tipleri, batarya grupları ve güç tüketimi de dâhil olmak üzere liman römorkör operasyonlarının kapsamlı analizine dayanarak planlanmaktadır. Bu, şarj hızını ve süresini belirleyerek gerekli şarj kapasitesini etkiler. Karada şarj istasyonu aracılığıyla AC’den DC’ye dönüşüm, dönüştürücüye gerek kalmaması sayesinde araç içi alandan tasarruf sağlar. Alternatif olarak, gemideki AC’den DC’ye dönüşüm, DC şarj istasyonları kurmaya kıyasla yeni limanlarda yüksek güçlü AC bağlantılarına erişimde esneklik sunar.

Uzun vadeli faydalar operatörler ve çevre için  

Elektrikli römorkörler denizcilik sektörü için yeni fırsatların kapısını açıyor. Artık batarya, sürücü ve motor teknolojisi bu zorlu uygulamalar için yeterince gelişmiş olduğundan, operatörler önemli ölçüde daha düşük işletme maliyetlerinden faydalanabilirler. 

Aynı zamanda bu gemiler faaliyetteyken sıfır emisyon salıyor, böylece faaliyet gösterdikleri ortamdaki hava kalitesi artıyor ve mürettebatın yaşam kalitesi yükseliyor. Yenilenebilir elektrikle çalıştırılırlarsa toplam işletme emisyonlarını sıfıra indirebilirler ki bu da sürdürülebilirlik açısından büyük bir adımdır. Bu faydalar göz önüne alındığında, bugün elektrikli römorkörlerin seçilmesinin gerekliliği açıktır ve teknoloji daha da gelişmeye devam edecektir. 

Daha fazla bilgi edinmek için https://new.abb.com/drives/tr/segmentler/deniz-ve-acik-deniz adresini ziyaret edin.

Bunu Paylaşın