Suüstünde kullanılacak skuter emisyonu azaltacak

MDN MEDIA

Sutech Otonom Teknoloji adlı girişim, mikro mobilite araçlarının daha geniş bir alanda kullanılması için suüstünde gidebilen bir skuter prototipi geliştirdi

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından finanse edilen ve şu anda Ar-Ge aşamasında olan ve Sutech Otonom Teknoloji tarafından geliştirilen Sucooter, ulaşım kaynaklı çevre kirliliğinin azaltılmasına katkı sağlamayı amaçlıyor.

Amaç, suüstünde alternatif bir ulaşım imkânı sunmak

Sutech Otonom Teknoloji’nin kurucusu ve Mekatronik Mühendisi Ataberk Şuekinci, AA muhabirine kullanılan skuter, bisiklet ve elektrikli bisikletin suüstünde bir karşılığının olmadığını söyleyerek, “Bunların hepsine çözüm olarak suüstü mobilite servisi fikriyle yola çıktık ve karadaki yoğun trafiği su yollarıyla rahatlatarak alternatif bir ulaşım imkânı sunmaya çalıştık. Yapay zekânın otonom sürüş desteğinden yararlanarak teknolojik bir değişiklik ortaya koymuş olduk” dedi.

Şuekinci, iki kişilik kapasitesi olan ve 4,5 metre boyundaki araç hakkında şu sözleri söyledi:

Çevreciliği tam destekliyoruz

Biz aracı, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na tam uyumlu şekilde tasarlamaya çalıştık. Aracımız sıfır emisyonlu ve bunun yanında araçlarımızı şarj ederken elektrik enerjisini de güneşten elde ederek çevreciliği tam destekliyoruz. Kullandığımız batarya lityum demir fosfat ve bu lityum iyon bataryalara göre daha çevreci bir batarya türü.

Araç parçaları geri dönüştürülebilir

Aracın alt gövdesinin ve üst kabininin alüminyum kompozit ve polietilen malzemelerden yapıldığı için kullanım ömrü bittiğinde parçalarının geri dönüştürülebileceğini söyleyen Şuekinci, kullanıcıların hem zamandan ve mesafeden tasarruf edeceğini hem de kullandıkları motorun gücü ve aracın boyutları nedeniyle amatör denizci belgesine sahip olma gibi bir zorunluluklarının olmayacağını söyledi. Kullanıcıların 18 yaş ve üzeri kişilerin olması gerektiğinin ise altını çizdi.

“Kesintisiz 5 saat boyunca yol katedebiliyor”

Aracın kullanımı ve sürüş güvenliği hakkında konuşan Şuekinci, “Uygulamamız üzerinden aracımızı kiralayabileceksiniz. Araç, bulunduğunuz yere geliyor. Ardından araca bindikten sonra yarı otonom sürüş etkin hâle geliyor ve kullanıcılar aracı kullanırken güvenli bir sürüş deneyimi yaşamış oluyor. Kesintisiz 5 saat boyunca yol katedebiliyor. Üretim sırasında yapay zekâ teknolojisini çok kullanmaya çalıştık. Hem çevreci hem de teknolojik olarak insan hatası kaynaklarını da ortadan kaldırdığımız için güvenli bir sürüş sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.

Aşamalı aşamalı faaliyete girecek

Saha testleri devam eden yarı otonom suüstü aracının 2024 sonrasında faaliyete geçmesi planlanıyor. İlk etapta iki yıl boyunca göl ve nehir gibi kapalı alanlarda kullanılacak olan araç, tam otonom kullanıma hazır hâle geldikten sonra deniz gibi açık sularda kullanılacak.

AA

Bunu Paylaşın