Sera gazı düzenlemelerinde yeni müzakereler

MDN Editör

Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO), Deniz Çevresini Koruma Komitesi (MEPC)’nin gemilerden kaynaklanan sera gazı emisyonlarının azaltılmasına yönelik küresel düzenlemeler üzerinde önemli ilerlemeler kaydettiğini duyurdu.

IMO’nun açıklamalarına göre 2023 stratejisine uygun olarak, denizcilik sektörünün 2050 yılına kadar net sıfır sera gazı (GHG) emisyonu hedeflerine ulaşmasını sağlamak amacıyla bağlayıcı yasal düzenlemeler üzerinde yoğun müzakereler yapılıyor.

Müzakerelerin detayları

Birleşmiş Milletler’e Üye Devletler, 30 Eylül-4 Ekim 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilen MEPC 82 oturumunda, orta vadeli sera gazı azaltım tedbirleri etrafında yakınlaşma sağladılar. Bu tedbirler, daha düşük karbon yoğunluğuna sahip yakıtların zorunlu kullanımını ve küresel bir denizcilik emisyon fiyatlandırma mekanizmasını içeriyor.

IMO Net Sıfır Çerçevesi, Gemilerden Kaynaklanan Kirliliğin Önlenmesi Uluslararası Sözleşmesi (MARPOL, Ek VI) ‘nde yapılacak değişikliklerle uygulanacak. Üye devletler ve uluslararası kuruluşların katkılarıyla hazırlanan bu yasal metinler, uluslararası denizcilik hukukuna entegre edilecek.

MEPC 83 oturumu, 7-11 Nisan 2025’te düzenlenecek ve önerilen düzenlemelerin resmi olarak kabul edilmesi Ekim 2025’te gerçekleşecek.

Öne çıkan tedbirler

Orta Vadeli Tedbirler: Daha az sera gazı yoğunluğuna sahip yakıtlar için hedefe dayalı bir yakıt standardı belirlenmesi ve sera gazı emisyon fiyatlandırma mekanizmasının devreye sokulması.

IMO Sera Gazı Yoğunluğu Sicili ve Fonu: Teknik ve ekonomik unsurların uygulanmasını kolaylaştırmak amacıyla, uluslararası denizcilik sektöründe izlenebilirliği ve finansmanı artıracak yapılar oluşturulması planlanıyor.

Diğer kilit konular

Kısa vadeli sera gazı azaltım tedbirlerinin (CII) gözden geçirilmesi.

MARPOL Ek VI’nın güncellenmesi: Kanada Arktik Bölgesi ve Norveç Denizi’nin Emisyon Kontrol Alanı olarak tanımlanması.

Sualtı gürültüsünün azaltılması ve gemilerin geri dönüşümüne ilişkin rehberlerin onaylanması.

Plastik peletlerin taşınmasına dair çevresel risklerin azaltılmasına yönelik ileri düzey çalışmalar yapılması.

Bu düzenlemeler ve müzakereler, denizcilik sektörünün sera gazı emisyonlarını azaltma ve çevreyi koruma yönündeki adımlarını hızlandırmayı hedefliyor.  

Bu haberin, çevirinin veya makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın