Sanmar’ın başarısı ‘örnek model’ oldu

MDN İstanbul

Rolls Royce tarafından Virginia Üniversitesi ve Darden School of Business işbirliğiyle düzenlenen Uluslararası Ticarette Farkındalık Kursu (International Business Awareness Course IBAC) katılımcıları bu yıl İstanbul’da gerçekleştirilen program kapsamında Sanmar Denizcilik’i ziyaret etti. Uluslarası iş bilinci oluşturma ve kültürler arası ticarette etik prensipler konusunda katılımcılarını yoğun bir programla bilgilendiren IBAC, bu yıl 15. kez düzenleniyor. Türkiye’de ilk kez düzenlenen kurs kapsamında IBAC heyeti, örnek işletme olarak Türkiye’de Arçelik’le birlikte Sanmar’ı program kapsamına aldı.
Sanmar’ın faaliyetleri, yönetim prensipleri ve kültürel değişim konusundaki çalışmaları hakkında Sanmar Proje Direktörü Ali Gürün’den bilgiler aldı. Proje yönetimi konusunda deneyimlerini aktaran Ali Gürün, farklı ülkelerde yaşayan insanların aynı projede beraber çalışırken kültürler arası farklılıklara saygı duyulması gerektiğini dile getirdi. “Artık global dünyada bir projenin içinde birçok farklı ülkeden insan olabiliyor. Herkesi anlamak ve ekibin bir parçası olarak hassasiyetlerine saygı göstermek gerekiyor. İnsanları aynı proje etrafında birleştirip motive ederken, bunun bir iş olduğunu ve herkesin özel hayatı olduğunu unutmamak gerekiyor. Biz iş yapma prensiplerimizi global dünyaya uyumlu hale getirerek,  herkesin projeye maksimum katkı vermesini sağlama konusunda dikkatli olmaya çalışıyoruz.”
Sanmar’ın iş hacminin yıllar içinde büyüdüğünü kaydeden Gürün, Rolls Royce ile uzun yıllara dayanan işbirliğine değindi. “Bugüne kadar inşa ettiğimiz 80’den fazla römorkörde Rolls Royce ekipmanları kullandık. Rolls Royce ile çalışmak bizi her zaman güzel sonuçlara ulaştırdı. Sanmar bir aile işletmesi olmasına rağmen global iş yapma prensiplerine riayet ederek kurumsallaşmasını gerçekleştirdi. Bu yıl sonuna kadar 18 römorkörü bitirip teslim edeceğiz. Önümüzdeki iki yılda sipariş defterimizde 34 römorkör bulunuyor. 2017 yılında teslim etmek üzere geçtiğimiz günlerde Norveçli Ostenjo Rederi şirketinden üç yeni römorkör siparişi aldık.  Bunlarda gösteriyor ki, geçmişte olduğu gibi gelecekte de Rolls Royce ile beraber iş yapmaya devam edeceğiz.”
IBAC heyeti, sunumun ardından tersaneyi gezerek çalışmaları yerinde inceleme fırsatı buldu.  Sanmar’ın sunumundan ve çalışma prensiplerinden oldukça etkilenen heyet üyeleri, Rolls Royce’un Türkiye’de beraber önemli işlere imza attığı bir tersaneyi yerinde tanımaktan memnuniyetlerini ifade ettiler.

“Türkiye, Rolls Royce için

büyüyen bir pazar”
Rolls Royce Yönetici Gelişim Programı Başkanı (Head of Executive Development) Geraldine Harrison, bu yıl 15. kez düzenlenen IBAC programı kapsamında Türkiye’de iki haftalık bir kurs düzenlediklerini ifade etti. “Virginia Üniversitesi ve Darden Ekonomi Okulu’nun destek verdiği kursa, dünyanın farklı bölgelerinde çalışan Rolls Royce çalışanları katılıyor. Ayrıca Rolls Royce’un Türkiye’de iş yaptığı 10 şirketten yöneticileri de kursumuza davet ederek onların kariyer gelişimlerine katkı sağlıyoruz. Kursun içeriğinde teorik dersler, sunumlar, grup çalışmaları ve yerel şirket ziyaretleri bulunuyor. Gelecek vaadeden yetenekli orta düzey yöneticilere kariyerlerinin başlarında iş yapma prensiplerini öğrenme, liderlik yeteneklerini geliştirme konusunda yardımcı oluyoruz.
Bu yıl Türkiye’de Arçelik ve Sanmar’ı ziyaret ediyoruz. Sanmar gibi güçlü bir iş ortağımız olduğunu görmekten büyük memnuniyet duyuyoruz. Tersane’de Rolls Royce motoru ve pervanesi olan römorkörleri görmek bizim için gerçekten gurur verici. Türkiye artan iş potansiyeli ve gelişen ekonomisiyle dünyada önemli bir ülke haline geldi. Bizim için de çok önemli ve gelişen bir pazar olduğunu düşünüyorum. Önümüzdeki yıllarda da IBAC programının Türkiye’de tekrar düzenleneceğine inanıyorum. Sanmar’a nazik davetleri ve misafirperverlikleri için teşekkür ediyorum.”
Sanmar’ı ziyaret eden IBAC Heyetinin Kaptanı Rolls Royce Marine AS Satış Destek Müdürü Morten Thuen Bjørke, Rolls Royce ekibiyle Türkiye’de olmaktan memnuniyetini dile getirdi. “Buradaki iki hafta boyunca ülkenin kültürü ve iş potansiyeli konusunda birçok şey öğreniyoruz. Ben denizcilik tarafında çalıştığım için bugünkü tersane ziyareti benim için çok önemli ve heyecan vericiydi. Sanmar, Rolls Royce’un önemli müşterilerinden biri. Gelecekte de Türkiye ile Rolls Royce arasında daha fazla iş yapma potansiyeli olduğunu görüyorum. Özellikler LNG motoru ve çift yakıtlı motorlu teknolojiler konusunda burada çok büyük bir fırsat var. Rolls Royce’un, Türkiye’deki pazar payını gelecekte daha  da artıracağını düşünüyorum. Ayrıca bir Norveçli olarak Norveçli şirketlerin Türkiye’deki iş kapasitelerini görmek de benim için ilginç oldu. Çünkü burada yapılan gemiler evimin yanındaki denizde hizmet verecek.”
Kursun eğitmenlerinden Virginia Üniversitesi Yönetici Eğitimi Kıdemli Direktörü Nancy P. Dunnells, Rolls Royce öncülüğünde uzun yıllardır düzenlenen eğitimlerin önemine değinerek, IBAC’ın yöneticilere kazandırdığı deneyimlerin önemini vurguladı. “Öncelikle söylemem gerekir ki, Sanmar’daki iş kalitesinden oldukça etkilendik. Özellikle iş yapma heyecanları ve tutkuları bizim burayı ziyaret etmemizin ne kadar doğru bir karar olduğunu gösteriyor. Kursumuzun önemli bir parçası olan işyeri ziyaretlerinin önemini bugünkü ziyaret bir kez daha gösterdi. Program çerçevesinde katılımcılar birçok konuda pratik eğitim alarak yönetim kabiliyetlerini ve liderlik özelliklerini geliştiriyor. Burada Rolls Royce dışında başka şirketlerden katılımcıların olması etkileşimi artırırken, bunun türünün tek örneği benzersiz bir deneyim olmasını sağlıyor. Virginia Üniversitesi Amerika’nın en eski üniversitelerinden biri. Rolls Royce’un düzenlediği bu programa öğretim üyelerimiz ve eğitmenlerimiz katılarak katkı sağlıyor. Ayrıca Darden School of Business da bu kursa önemli katkı sağlıyor. Bu programın yöneticilerin gelişiminde oldukça faydalı olduğu konusunda birçok geri bildirim alıyoruz. ”

Bunu Paylaşın