Sanmar’dan dünyanın en çevreci römorkör filosu

MDN İstanbul

Sanmar, dünyanın en çevreci römorkör filosuna sahip Kanada merkezli HaiSea Marine Denizcilik Şirketi’ne, beşinci römorkörünü teslim etti

LNG çift yakıtlı (LNG ve dizel) IMO Tier III uyumlu ağır hizmet eskort römorkörü olan HAISEA WARRIOR, kardeş römorkör HAISEA KERMODE ve emisyonsuz batarya elektrikle çalışan ElectRA Serisi liman römorkörlerinden HAISEA WAMIS, HAISEA WEE’GIT ve HAISEA BRAVE ile birlikte çevre dostu bir filo oluşturuyor.

Römorkörler, LNG Kanada’nın Kitimat, British Columbia’daki yeni ihracat tesisinde kullanımı için üretildi.

HaiSea’nin çevreci römorkör filosunun dizel motorlu alternatiflere kıyasla, karbon emisyonlarını yılda yaklaşık 10 bin ton azaltması ve NOX, SOX, CO ve partikül madde emisyonlarında da önemli düşüş sağlaması bekleniyor.

Sanmar tarafından inşa edilen HAISEA WARRIOR ve HAISEA KERMODE, Kanada’da faaliyet gösteren ilk LNG yakıtlı römorkörlerdir.

Vancouver merkezli gemi ve deniz teknolojisi mühendislik firması olan Robert Allan Ltd’nin ‘RAstar 4000 DF’ tasarımını temel alan bu römorkörler, 100 tonluk ‘bollard pull’ gücüne ulaşabilmekte ve yaklaşık 200 tonluk bir dolaylı kuvvet üretebilmektedir.

Sanmar Tersaneleri Yönetim Kurulu Başkanı Ali Gürün, “HaiSea filosunun tamamlanması, sektörümüzün sürdürülebilir bir geleceğe doğru ilerlemesinde önemli bir kilometre taşıdır. Benim için bir zevkti” ifadelerini kullandı.

Bunu Paylaşın