Sahtekârların yeni hedefi Kızıldeniz’den geçen gemiler

MDN MEDIA

Birleşik Krallık yetkilileri gece boyunca Kızıldeniz’den geçiş yapan tüm gemilere, gemilerden bilgi isteyen ve AIS aktarımlarına başlamalarını talep eden sahtekârlara karşı bir uyarı yayınladı. Gemiler, herhangi bir kişinin kimliğini doğrulamak için güvenlik protokollerini kullanmaları konusunda uyarıldı

Kızıldeniz’de çatışmalar başladığından bu yana gemiler güvenliği arttırmak için AIS iletimlerini kullanmaya çalıştılar. Gemiler, güvertelerinde güvenlik görevlileri olduğunu belirten ya da milliyetlerini, mürettebatın milliyetlerini ya da yüklerinin menşeini gösteren mesajlar yayınladılar. Ancak en sık kullanılan teknik, tespit edilme riskini azaltmak için bölgeden geçerken yayınları durdurmak ve konumları ile varış yerlerinin özelliklerini belirtmek olarak öne çıktı.

Yeni güvenlik uyarısında Birleşik Krallık yetkilileri “UKMTO’nun, kendisini UKMTO’dan olduğunu beyan eden ve gemilerden AIS’lerini açmalarını ve mevcut konum güncellemesi yapmalarını talep eden bir varlıktan haberdar edildiğini” yazıyor.

Daha önceki raporlarda gemilerle temasa geçilerek Yemen Sahil Güvenliği ya da diğer yetkililer tarafından gemilerin kimliklerinin talep edildiği ve Yemen’e doğru rota değişikliği emri verildiği belirtilmişti. Geçmişte yapılan uyarılarda mürettebata bu iletimleri dikkate almamaları tavsiye edilirken, bu kez UKMTO kaptanların çağrıları nasıl doğrulaması gerektiğine ilişkin talimatlar verdi.

Bu uyarı, Husilerin liderlerinin yeni bir tehdit yayınladığı sırada geldi. Husi grubun iki hafta sonra yaklaşık 20 Eylül’de, bugün hilalin görülmesiyle başlaması gereken Rebi’ül Evvel ayında Abdülmelik el Husi “Düşman denizde şaşırdığı gibi karada da eşi benzeri görülmemiş teknolojiler karşısında şaşıracak” dedi.

Bölgeden gemi geçişlerinin arttığı ancak bir yıl öncesine kıyasla üçte iki oranında azaldığı bildiriliyor. Maersk, müşterilerine gönderdiği yeni bir güncellemede “deniz taşımacılığı ve küresel tedarik zincirleri üzerindeki etkinin yoğunlaşmaya devam ettiği” uyarısında bulundu. “Bu aksaklıkların hafifletilmesi ve ‘normale’ dönülmesi için zaman çizelgesi belirsizliğini koruyor” dediler.

ABD’li yetkililer bu hafta ABD Donanması’nın Husilerin kabiliyetlerini azaltmaya devam ettiğini söyleyerek müdahaleyi sürdürme sözü verdi. Hafta başında ABD Merkez Komutanlığı iki gün üst üste Yemen’de Husilerin kontrolündeki bir bölgede bir füze sisteminin imha edildiğini bildirdi.

Kaynak: Maritime Executive

Bunu Paylaşın