Rusya küçük ve ultra-küçük denizaltı ihracatına odaklanıyor

MDN İstanbul

Rus savunma sanayi ajansı Rosoboronexport, 2018 yılında ülkenin en büyük gemi üreticisiyle birlikte çalışarak, dünya çapındaki ihracat beklentilerini küçük ve ultra-küçük denizaltı araçlarıyla canlandırmayı planlıyor. Rosoboronexport bu hedefin Güneydoğu Asya, Afrika, Latin Amerika ve Orta Doğu’daki ülkelerin bu araçlara karşı artan ilgilerinin doğrultusunda belirlendiğini açıkladı. Rosoboronexport Genel Direktör Vekili Igor Sevastyanov yaptığı açıklamada, “Rus gemi inşa sektörü ve Rus Donanması, geliştirme ve operasyon konularında kayda değer bir tecrübeye sahip. Bu da söz konusu deniz araçlarını dünya pazarına sunma konusunda fikir veriyor. Yaptığımız ilk tahminlere göre, savunma sanayinin bu kolunun önümüzdeki beş yıllık kapasitesi yaklaşık dört milyon Amerikan doları” dedi.

Sevastyanov ayrıca; an itibariyle, yabancı müşterilerden gelecek taleplere göre ağırlıkları 130 ile bin ton arasında değişen küçük ve ultra-küçük 10 farklı denizaltı modelini tasarlamaya ve istenilen herhangi bir yere teslim etmeye hazır olduklarını; satış sonrası hizmetleriyse ayrı bir sözleşme ile ayarlayabileceklerini de belirtti.

Bu küçük botları, görevleri esnasında daha fazla otonomi sağlayacak olan ve havadan bağımsız olarak çalışan tahrik sistemleriyle donatmaya yönelik çalışmalar hâlen devam ediyor. Bu araçlar mayın operasyonlarından çatışma alanlarının tahliyesine ve füzelerin taşınmasına kadar birçok amaçla kullanılabilecek. Küçük denizaltılar kendilerinin tespit edilmelerini daha da zorlaştıracak olan azaltılmış bir akustik imzadan yararlanabilecek. Büyük ve geleneksel denizaltılarda olduğu kadar büyük altyapı yatırımlarına ihtiyaç duyulmaması, küçük denizaltıların lehine olan tartışma konusu durumunda.

Bunu Paylaşın