Rusya, Antarktikada 511 milyar varil petrol rezervi keşfetti

MDN İstanbul

Jeolojik araştırmalar yapan Rus şirketi Rosgeo’ya ait Alexander Karpinsky gemisinin yaptığı araştırmaya göre Antarktika’da devasa miktarda petrol ve gaz rezervleri bulunduğu belirtildi

İngiliz The Telegraph gazetesinde yer alan habere göre Rusya, İngiltere’nin Antarktika bölgesinde, yaklaşık 511 milyar varil petrol içeren ve bunun Kuzey Denizi’nin son 50 yıldaki üretiminin yaklaşık 10 katına eşit olduğu söylenen devasa bir rezerv keşfetti.

Rus araştırma gemilerinin yaptığı keşif, İngiliz Avam Kamarası Çevre Denetim Komitesi’ne belgelerle sunuldu.

Ancak, 1959 yılında imzalanan ve 1961 yılında yürürlüğe giren Antarktika Anlaşması’na göre kıtanın doğal kaynakları barışçıl amaçlar için kullanılmakta. Bu sebeple bulunan rezerv hiçbir zaman çıkarılamayabilir.

İngiliz Dışişleri, Milletler Topluluğu ve Kalkınma Ofisi şu şekilde bir açıklama yaptı:

“Rusya, Antarktika Antlaşması İstişare Toplantısı’na bu faaliyetlerin bilimsel amaçlı olduğu konusunda defalarca güvence vermiştir.”

Britanya Antarktika Bölgesi’nin büyük bir kısmı Arjantin ve Şili’nin rekabet halindeki hak iddialarına konu olan bir bölge. Rusya’nın sismik araştırmalarından elde edilen kanıtların müteakip sondajlarla kanıtlanması halinde bu iddiaların yoğunlaşması bekleniyor.

Bunu Paylaşın