RMS Titanic’in kalıntılarını araştıracak yeni göreve başlıyor

MDN MEDIA

OceanGate Titan dalgıç gemisinin geçen yıl patlamasından bu yana ilk kez bir araştırmacı ekibi Titanik’in enkazına geri dönerek daha fazla dijital tarama ve fotoğraf topluyor

Keşif gezisi, sergi mekânlarında ve turne gösterilerinde halka sergilenmek üzere enkazdan eserler toplayan ve kâr amacı gütmeyen RMS Titanic, Inc. kurtarma şirketi tarafından organize ediliyor. Firma en son 2010 yılında enkazı ziyaret etmişti. Yeniden araştırma görevinde ROV’lar kullanılarak bozulma belirtileri, yeni enkaz alanı keşifleri ya da geminin içine bir ROV göndermek için kullanılabilecek yeni oluşmuş açıklıklar olup olmadığı incelenecek.

ROV’un arama gücünü arttırmak için robotik denizaltı, daha önce bu konumda kullanılanlardan daha iyi olan ultra yüksek çözünürlüklü 65K kameralarla donatıldı. Daha önce görülmemiş ayrıntıda 3D taramalar üretebilecek.

RMS Titanic, Inc. Titanik’in kurtarma haklarına sahip ve geminin en çok ilgi gören eserlerinden biri olan, Titanik’in SOS sinyalini gönderen ve bazı yolcu ve mürettebatı kurtarmak için zamanında yardım çağıran Marconi telsiz setine daha yakından bakmayı umuyor. Az keşfedilmiş enkaz alanı da yeni bir odak noktası olacak.

BBC’ye konuşan RMS Titanic Koleksiyon Direktörü Tomasina Rey, “Organik malzemeye çok fazla bakacağız, belki yolcuların eşyalarını bulabilirsek bazı bagajlara da bakacağız. Bu bizim için gerçekten de aşağı inip metallerin ne durumda olduğunu, organik malzemelerin ne durumda olduğunu ve neyin hala yeterince iyi durumda ve korunmaya değer olduğunu görmemiz için bir ölçüt olacak” dedi.

RMS Titanic, 20 günlük keşif gezisi için çok amaçlı açık deniz gemisi Dino Chouest’i kiraladı ve gemi Çarşamba günü olay yerine vararak bir ROV’u yan tarafa indirdi. Şirket bulgularını sosyal medya kanallarında canlı olarak yayınlıyor.

Kaynak: Maritime Executive/ Bu haberin/makalenin/çevirinin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

ETİKETLER: , ,
Bunu Paylaşın