Ram Charan’dan Zor Zamanlarda Liderlik

MDN İstanbul

Global krizin adı, 2008 yılında kondu. Türkiye’deki etkilerini 2009 yılında daha net gözlemledik: Birden nakitte görülmemiş sıkıntı yaşandı, dalga dalga işsizlik, tahsil edilemeyen alacaklar, ödenemeyen kredi kartları ve daraldıkça daralan bir ekonomi! Dünyanın en önemli liderlerine danışmanlık yapan Ram Charan, böyle kötü bir ortamda işimizi nasıl yönetmemiz gerektiğini, “Zor Zamanlarda Liderlik”de anlatıyor.

Krizle birlikte tüketici davranışlarının değiştiğini ve belki de eski haline hiç dönmeyeceğini düşünecek olursak, yaşanan tsunaminin 2011 yılına kadar etkilerini sürdüreceğini ve bütün yöneticilerin bu konuya hala kafa yorması gerektiğini söyleyebiliriz. Kriz, büyük bir nakit sıkıntısının yaşandığı anda ekonomiyi küçülttüyse ve bütün şirketler 2009, 2010 ve 2011 yılları için eskisinden daha az müşteri, dolayısıyla eskisinden daha az gelir öngörüyorsa, önümüzdeki günlerde ya tekrar nakte sıkışılacak ya da küçülme veya iflaslar gündeme gelecek demektir. Dolayısıyla bir şirketi krizden nasıl daha sağlıklı çıkartacağımızı, en zorlu kararları nasıl alacağımızı, şirketin içinde patron ya da CEO dışında kalan liderlerin de yapması gerekenler olduğunu bilmek zorundayız. Ram Charan’ın kitabından patronlar, profesyonel yöneticiler, KOBİ sahipleri, finans yöneticileri, insan kaynakları yöneticileri ve pazarlama ekipleri çok büyük yarar görecektir.
Tam 40 yıldır danışmanlık yapan, kitaplar yazarak seminerler veren Charan, 10’lu yaşlarda Hindistan’da küçük bir ayakkabı atölyesinde öğrendiklerinden başlayarak, dev şirketlere danışmanlık yaptığı yıllarda yaşadığı engin tecrübelere kadar bütün bildiklerini çok sade ve anlaşılır bir dille anlatır. Konuyu öyle basit bir hale getirerek sunar ki, anlamamak imkansızdır. Bu kitapta, “Eliniz işin üstünde, kafanız işin içinde” olsun diyen bu 21. yüzyıl bilgesi, şirket kurtarma sırrı olarak her zamankinden çok farklı bir yönetim anlayışı öneriyor. Acil durumda büyüme, yatırım gibi hedefleri ikinci plana alarak, nakit yönetimini başarabilmek için düşünülmesi gereken bütün başlıklar, yaşanacak bütün adımlar, oldukça kısa tutulmuş bu kitapta var. Kitap sadece 130 sayfa olduğu için bir çırpıda okunabilecek bir yapıya sahip. Charan, herkesin acil önlemler alarak işinin başında beklemesi gereken bir anda, CEO’ların ne kadar vakit sıkıntısı çektiğini bilerek, eseri özellikle kısa hazırlamış. Buna rağmen, Optimist Yayınları’ndan çıkan Zor Zamanlarda Liderlik kitabı psikolojisi bozuk bir CEO’nun nereden anlaşılacağı, bir yönetim kurulunun tepe yöneticiye hangi durumda destek olması gerektiği, hangi durumda ve nasıl CEO değiştirileceğine kadar bütün önemli başlıkları da içeriyor. Vaktiniz varsa, modern dünyanın iş sorunlarını çözmekten zevk duyan bilge Ram Charan’ın bütün kitaplarını, yoksa en azından Belirsizlik Dönemlerinde Doğru Şeylerin Yapılmasını Sağlamanın Yeni Kuralları’nı içeren bu kitabı okuyun.

Bunu Paylaşın