PRÜ’de Klas Kuruluşları çalıştayı

MDN İstanbul

Piri Reis Üniversitesi tarafından yürütülen ve İSTKA tarafından desteklenen “Gemi İnşa Sanayi Ar-Ge ve İnovasyon Kapasitesi Geliştirme Merkezi ve Sertifikasyon Programı” kapsamında düzenlenen “Ar-ge ve İnovasyonda Klas Kuruluşlarının Rolü” çalıştayı 17 Haziran 2015 tarihinde gerçekleştirildi.

Piri Reis Üniversitesi Konferans Salonu’nda yapılan çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oral Erdoğan, denizcilik sektörünün gelişiminde klas kuruluşlarınıın yaptığı katkıların önemini vurguladı. “Dünya, gemi inşadaki arz ve taleple ilgili çok ciddi araştırmalar içerisinde. Bizlerin de bu konuda daha fazla çalışmamız gerektiğine inanıyorum. Uzun yıllar bu konuda çalışıyoruz. En somut örneği de Türk Loydu’yla yaptığımız Türkiye Tersaneler Master Planı. Biz planla ilgili çalışmalar sırasında olası ekonomik riskleri zaten öngörmüş ve belirtmiştik. 

Uzun vadede arz talep projeksiyonunu ortaya koyup tersanelerin nasıl planlanacağını konuşmak gerekir. Yaşanılan sıkıntıları değerlendirirken denizcilik sektörü kendi içinde özeleştiri de yapmalıdır. Denizcilik piyasasında gemi inşa talebinin önümüzdeki yirmi yılda pürüzsüz devam edeceği görülüyor. Ar-Ge ve inovasyon konusunda gemi inşa ya ağırlık verildiği takdirde olumlu sonuçlar alınabilir.”

Projenin mentorleri arasında Türkter, Artı, Okyanus Anahtar, Aysu, Sedef, İstanbul, Cemre, Sanmar, RMK, Selah gibi tanınmış Tersane ve Dizayn ofislerinin yer aldığı ders, çalıştay ve seminerler şeklinde yapılan sertifika programı eğitimleri sektörde Ar-Ge ve inovasyon konusunda önemli bir farkındalık yarattı. Bu sertifika programının kalıcı hale getirilmesiyle sektörde faaliyet gösteren tersane ve tasarım ofislerinin Ar-Ge, yaratıcılık ve inovasyon kapasitelerine de katkı sağlaması hedefleniyor. 

Dereli: Ana makine üretmeliyiz
Klas Kuruluşu Oturumu’nun açılış konuşmasını gerçekleştiren Denizcilik Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Dereli uluslararası rekabette ülkemizin gelişmesinin en önemli yolunun yerli teknoloji üretimine yönelmek olduğunun altını çizdi. “Gemi inşada sanayimizde yapılacak en önemli Ar-Ge ve inovasyon çalışması şüphesiz gemilerin ana makinelerinin Türkiye’de üretilmesi olacak. Tülomsaş yıllardır ana makine üretti. Tülomsaş bizlere ana makine üretmenin imkansız olmadığını gösterdi. Bizler büyük bir aileyiz. Birlikte çalışarak başarılı olabiliriz.”

Klas kuruluşu oturumunda Türk Loydu, ABS, DNV-GL, Class NK ve RINA temsilcileri tarafından konuya ilişkin sunumlar gerçekleştirdi. 

Bunu Paylaşın