“PRÜ Gemisi” ilk seferini tamamladı

MDN İstanbul

Türk denizciliğinin gelişimine modern imkanlarla yeni bir soluk getiren Piri Reis Üniversitesi son olarak bünyesine kattığı eğitim ve staj gemisiyle, denizcilik eğitimi konusunda büyük bir eksiği tamamladı

“Piri Reis Üniversitesi Gemisi Denizlere Açılıyor” anlayışı kapsamında, Rektör Prof. Dr. Oral  Erdoğan eşliğinde 195 öğrencisi (149’u Piri Reis, 44 tanesi diğer üniversiteler ve 2 tanesi yabancı ) ile ilk eğitim seferine 21 Temmuz 2015 tarihinde Tuzla’dan başlamış olup, 23 Temmuz 2015 sabahı itibari ile Zeyport Limanından gümrük işlemlerini tamamlayarak İstanbul Boğazı’ndan Karadeniz’e doğru açılarak Karadeniz Limanlarını kapsayan bir aylık ilk seferini tamamladı. Piri Reis gemisi Karadeniz seferi sırasında ilk olarak Bulgaristan Burgaz açığında demirledi. İlk liman ziyaretini İnebolu Limanına yapan Piri Reis gemisi daha sonra Batum’a ulaştı. Batum’da üç gün kalan gemi sonra sırasıyla Rize, Trabzon, Giresun, Samsun, Sinop, Zonguldak ve Ereğli limanlarına demirleyen gemi bir aylık seferini tamamlayarak İstanbul’a ulaştı.
Karadeniz sederini tamamlamasının ardından rotasını Ege ve Akdeniz’e çeviren “Piri Reis Üniversitesi” gemisi çeşitli ülke limanlarını da ziyaret ederek Ülkemizin ve Türk Denizciliğinin tanıtımını yapacak ve aynı zamanda Piri Reis Üniversitesi Denizcilik Fakültesi ve diğer Üniversitelerin Denizcilik “deniz stajı” taleplerini ve eğitimini de sağlamış olacaktır.
Üniversite tarafından satın alınan Ankara Gemisi 1986 yılında Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nin Denizyolları bünyesinde seferlere başlamış uzun yıllar özellikle Akdeniz’de çalışmıştır. 2004 yılında özelleştirme süreci kapsamında Ankara Gemisi Denizciler AŞ tarafından satın alınmış yine benzer çerçevede seferler yapmıştır. Yeni adıyla “Piri Reis Üniversitesi Gemisi”, Deniz Ticaret Odası’nın ve DATİ Holding’in finans desteği ile Üniversite’ye kazandırılmıştır.
127,59 m boy, 10870 ton deplasman ve 18.5 knot hız ve maksimum 564 yolcu kapasitesine sahip “Piri Reis Üniversitesi” gemisinin genel bakım ve onarımı Çelik Tekne tersanesinde, havuzlaması Torlak tersanesinde tamamlanmıştır. Aynı zamanda üst düzeyde eğitim imkanlarını vermek üzere ek donanım ve sınıf imkanları sağlanmıştır. Eğitim ve staj imkanlarının ötesinde; geniş kapsamlı konferans seminer vb. bilimsel etkinliklerin de düzenlenmesi mümkün hale getirilmektedir.

Bunu Paylaşın