“Projeler devam edecek”

MDN İstanbul

Küresel mali krizin sektöre ve kendi firmalarına etkileri üzerine konuştuğumuz Polar Denizcilik Genel Müdürü Recep Aksakal, 2009 yılında iptaller olsa bile kendileri gibi temkinli firmaların ellerinde kalan projelerle yola devam edeceklerine inandığını söylüyor. “Üretici firmalar, özellikle sac ve ana makine siparişi veren firmaları alım yapmaya zorlayacaktır” diyen Aksakal, mevcut kontratlar yeniden pazarlık edilebilir hale gelirse ve ileriye dönük siparişler daha güncel şartlarda değerlendirilirse krizin avantaja dönüştürüşebileceğini düşünüyor.

Marketteki durgunluğu öngörmüştük
2008 bütçesini, bu yılın istikrarlı olmayacağını tahmin ederek yaptıklarını söyleyen Recep Bey, performanslarının, diğer yıllara göre yüzde 50 düştüğünü açıklıyor ve ekliyor: “Daha önceden tespit edilmiş bir şeydi bu. Bizim en uzak siparişimiz 2009 iken, yurtdışındaki tersanelerde 2011, 2012 kontratları vardı. Bunun sebebini araştırırken, piyasada satılmayı bekleyen gemileri de görerek, 2008 yılının ya tonaj değişikliğine ya da markette belli bir durgunluğa sebebiyet vereceğini öngörmüştük. Dolayısıyla bütçelemeyi buna göre yaptık ve rahattık”.
Planladıkları tersane yatırımının bürokratik engellere takıldığını da anlatan Aksakal, birisi 3 300 dwt, diğeri 4 300 dwt olan gemilerini spot olarak kuru yükte çalıştırdıklarını, bunların da sadece işletim giderlerini karşıladığını ve laid up’a almayı düşünmediklerini belirtiyor.

17 iptal var ama kalan projeler sürecek
Denizcilikle ilgili çeşitli iş kollarını bünyelerinde barındırdıklarından dolayı, hedefledikleri ciroda yüzde 20’lik bir sapma olduğunu ve 17 tane siparişin iptal edildiğini belirten Recep Aksakal, “Ancak geri kalan mevcut siparişlerin, en azından 3 aylık periyotta belli bir beklemeye girse bile devam edeceğini,  satın almaları yapılmamış olan projelerin ise hem ödeme şartlarının, hem fiyatlarının, hem de teslimlerinin, üreticilerle tekrar gözden geçirilip pazarlığa tabii tutulacağını” söyledi.
Geri ödemeler konusunda da tutarsız davranan firmaların olabileceğini de vurgulayan Aksakal, “Ayağını yorganına göre uzatmayan firmalarda muhakkak sıkıntı olacaktır. Ama bizim sektörümüzde o kadar kötü olaylar çıkmaz. İnsanlar, yumuşak bir şekilde anlaşırlar. Herkes gerçekleri kabul etmek zorunda. Zafer sarhoşluğunu unutmalıyız. Herkesin elini cebine sokması lazım. Kredilerle yürümeye çalışmak yerine, biraz da sermayelerin kullanılması gerekiyor” dedi.

Bunu Paylaşın