Palmali’den Beşiktaş Tersanesi’ne yeni siparişler

MDN İstanbul

Beşiktaş Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Kalkavan tersane olarak devam eden
projelerini, Beşiktaş Denizcilik’in yeni inşa yatırımlarını ve denizciliğin global durumunu
MarineDeal News’e anlattı

Palmali Grup’un Ekim 2009’da Beşiktaş Tersanesi’ne şipariş ettiği 5+5 yeni inşa tankerlerin 3.’sü M/T Lerik haziran ayında suya inmiş, 25 Ağustos’ta da teslim edilmişti. İlk 5 geminin 4.’sü olan Gobustan’da 27 Ağustos Cumartesi günü düzenlenen törenle suya indi.
“İmzalanan kontratın ikinci 5’indeki opsiyonlu olan gemilerin de inşası Palmali  Grubu tarafından yapılan açıklamayla Beşiktaş Tersanesi’nde inşa edilmek üzere onaylandı” diyen Yavuz Kalkavan gemi inşa etmeye devam edeceklerini, Palmali ile bu teyit ettikleri projeye ilave olarak benzer tipte yeni bir 10 gemilik proje daha konuştuklarını ve hatta yeni siparişleri birkaç ay içinde alacaklarını belirtti. Bununla birlikte Palmali Grup vesilesiyle tanıştıkları Azerbaycan’daki devlet kurumlarına da hizmet gemileri inşa ettiklerini açıklayan Kalkavan, “Hali hazırda 6 gemilik kontratımız var. Şu ana kadar 3 adet hizmet, 1  adet deniz temizleme gemisi teslim ettik. Buna ek olarak 6 gemilik bir anlaşma daha yaptık. Bu gemiler çeki hizmet gemisi. Son altı geminin yaklaşık değeri 4 milyon euro” dedi.
Tersane olarak yaptıkları işlerden bahseden  Kalkavan, “Beşiktaş Tersanesi olarak 2011 yılında 70’den fazla gemiye tamir-bakım hizmeti, 40’tan fazla gemiye de havuzlama hizmeti verdik. Yoğunluklu olarak çalıştığımız ülkeler Almanya, Danimarka ve Singapur. Özellikle Almanya’nın bu dönemde geçen seneye göre çok daha kuvvetli bir talebi var. Geçen yıl piyasalardan ötürü bir çok konteyner gemisi laid up’tı. Hizmette olmayan bir çok gemi yeniden hizmete giriyor. Bu nedenle konteyner gemilerinin çok fazla bakım-tutum ihtiyaçları olduğundan Almanya piyasası hareketlendi. Almanya’da Schulte, Peter Offen, Harren Partner gibi bir çok armatörlük firmasına bu alanda hizmet verdik ve vermeye de devam ediyoruz. Bu yıl tamir ettiğimiz 70 gemiden bazıları özellikli gemi projeleri olarak öne çıkabiliyor. Örneğin; Harren Partner’ın büyük ve iç donanımı ağır olan havuzlama gemileri var. Bu gemiler suya batarak içine gemi veya yüzer araçlar alabiliyor. Şimdi bu gruba ait olan bir geminin büyük oranda sac değişimi ve ekipmanlarının bakım-tutumu gibi çok kapsamlı bir hizmet tersanesimizde halen devam ediyor” dedi.
Yavuz Kalkavan  piyasalardaki son gelişmeler hakkındaki görüşlerini de şu şekilde dile getirdi: “Piyasaların gelişimi hakkında kesinlikle iyimser değilim. Çok detaya girmeye lüzum yok. İki bariz gerçek var: Dünyada ihtiyaçtan çok daha fazla yeni gemi filosu hizmete giriyor ve girmeye de devam edecek, diğer yandan da Amerika ve Avrupa’da ekonomik olarak çok ciddi bir sıkıntı var. Amerika ve Avrupa’nın içinde bulunduğu bu durumdan tüm dünyanın etkileneceği kesin ama dünya ekonomik çevrelerinin beklentisi tahmin edilenden çok fazla etkilenmemeleri yönünde. Beklentimiz; bu krizlerin, Amerika’daki ve Avrupa’daki tüketimi çok belirgin ve sert şekilde etkilememesi, diğer taraftan gelişmekte olan ülkelerle Uzak Doğu, özellikle Çin’in büyümesinde bir gerileme olmaması yönünde. Burada da geçmiş yıllara göre kıyaslandığında büyüme yavaşlayacaktır ama çok keskin şekilde yavaşlamamasını umut ediyoruz, eğer keskin bir yavaşlama olursa bu döneme özel, denizcilik sektöründe çok ciddi  tarihi sıkıntılar gerçekleşir. İşte tam bu noktada bu kötü senaryodan biz de çekiniyoruz. 4 adet cape size gemimiz var, biz de dökme yük ve kuruyük piyasalarındaki bu gidişattan ziyadesiyle etkileniyoruz. Bu dönemde dünya ekonomisinde yaşanan sıkıntılardan haliyle tanker piyasaları da yüzde yüz olumsuz etkileniyor. Tüketim durunca tanker piyasasında taşınan yükte -özellikle kimyasal tanker piyasasında- azalma oluyor. Hem dünya filosundaki gemi fazlası hem ekonomik sıkıntı tanker piyasalarını da direk etkileyen gerçek bir durum.”
Beşiktaş Şirketler Grubu olarak mevcut durumda izledikleri stratejinin, krizi yönetebilmek adına nakit akışlarını destekleyecek önlemler almaya çalışmak olduğunu belirten Kalkavan “Bu dönemde yeni inşa kesinlikle düşünmüyoruz. Mevcut filomuzun yaşı sürekli filomuza katılan yeni inşa gemilerle ikinin altında. Önümüzdeki ay denize inen iki tane cape size gemimizi teslim alacağız. İşletmemiz altında toplamda 1.2 milyon tonluk 18 gemi var” dedi.

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın