Pakistan, Türkiye’den MİLGEM korveti satın almak için görüşüyor

MDN İstanbul

Pakistan Savunma Üretim Bakanı (Minister of Defence Production-MoDP) Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada, Pakistan’ın Türk Havacılık ve Uzay Dairesi’nden (TAI) T129 ATAK helikopterleri ve dört adet MİLGEM (Millî Gemi) savaş gemisi satın alımı için iki ülkenin yetkililerinin görüşme hâlinde olduklarını söyledi.

Türk savunma şirketi STM, Karachi Shipyard&Engineering Works’te yürütülmekte olan 17 bin tonluk Pakistan Deniz Kuvvetleri Filosu Tanker Programı’nın (Pakistan Navy Fleet Tanker- PNFT) ana yüklenicisi ve Pakistan’la hali hazırdaki iş birliğini, başta MİLGEM olmak üzere, uzun vadeli projelerle geliştirmeyi amaçlıyor.

Pakistan Savunma Üretim Bakanı’nın son demeçlerine istinaden, STM’nin içinde yer alacağı en yakın zamanlı büyük proje, Pakistan Donanması (PN) için tedarik edeceği dört adet MİLGEM olacak. STM CEO’su Davut Yılmaz, Mayıs 2017’de Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada bu yeni gemilerin, Pakistan menşeili tali sistemleri bünyesinde barındıran Ada korvetinin geliştirilmiş türleri niteliğinde olacaklarını söylemişti. Programın toplam değerinin 1 milyar dolar civarında olması bekleniyor. Pakistanlı yetkililer gemilerin inşası için, geçen yılın mayıs ayında İstanbul’da gerçekleştirilen 2017 Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı’nda bir niyet mektubuna imza atmışlardı.

Kaynaklara göre iki ülke arasındaki anlaşma süreci tamamlandı ve ilk geminin inşasına yakın gelecekte başlanacak. Dört gemiden ikisi Türkiye’de, diğer ikisiyse Karachi Shipyard&Engineering Works’te (KSEW) inşa
edilecek.

Bunu Paylaşın