Pakistan Deniz Kuvvetleri’nin korvet ihalesini Türkiye kazandı

MDN İstanbul

Millî Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Pakistan Deniz Kuvvetleri’nin ihtiyacı olan 4 korvet ihalesinin bugün sonuçlandığını ve ihaleyi Türkiye’nin kazandığını açıkladı.

Düzenlediği basın toplantısında bugünün Türk savunma sanayisi için çok önemli bir gün olduğunu belirten Canikli, “Dört adet korvetin inşası, Pakistan Deniz Kuvvetleri’ne anahtar teslim olarak gerçekleştirilecek. Bütün sistemler yerli olarak donatılacak. MİLGEM sınıfı korvetlerin tasarımları ve inşası daha önceden zaten millîleştirilmişti. Bu dört adet savaş gemisinin inşası, çok büyük oranda yerli ürünlerin kullanılacağı bir üretim olacak. Bu, aynı zamanda, Türk Savunma Sanayi’nde bugüne kadar bir seferde en yüksek rakamlı ihracattır ve bu yönüyle de son derece önemlidir. Milyar dolarlık bir projedir ve Türkiye olarak ilk defa, uluslararası alanda böylesine sofistike bir projenin ihalesini üstlenmiş bulunuyoruz. Altı ayı aşan çok zorlu ve zahmetli bir müzakere sürecinden sonra görüşmelerimiz tamamlandı ve imzalar bugün atıldı. Türk Savunma Sanayi’nin ulaştığı seviyeyi göstermek açısından çok önemli bir gelişme. Çok güçlü rakiplerle yarıştık ve onların önüne geçerek hem kalitede hem de fiyatta son derece iyi bir teklif verdik,” diye konuştu.

İhalenin kazanılmasının ardından, tümünün inşa sorumluluğunu Türkiye üstlenecek şekilde, dört korvetten ikisi Millî Savunma Bakanlığı bünyesindeki İstanbul Tersane Komutanlığı’nda, diğer ikisiyse Pakistan’daki Karachi Shipyard & Engineering Works’te (KSEW) inşa edilecek.

Pakistanlı yetkililer, gemilerin inşası için geçen yılın mayıs ayında İstanbul’da gerçekleştirilen 2017 Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı’nda bir niyet mektubuna imza atmışlardı. STM CEO’su Davut Yılmaz da aynı günlerde Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada bu yeni gemilerin, Pakistan menşeili tali sistemleri bünyesinde barındıran Ada korvetinin geliştirilmiş türleri niteliğinde olacaklarını söylemişti. Proje kapsamında inşa edilecek dört adet korvette yer alacak silah sistemleri F 511’e ilave sistemlerle donatılacak. Korvetlerin inşasını, Millî Savunma Bakanlığı tarafından savunma sanayi alanında hizmet vermek üzere Aralık 2017’de kurulan ASFAT AŞ üstlenecek.

Projenin Pakistan Deniz Kuvvetleri’ne ihracatına yönelik ilk girişim, 2006 yılında Türk Savunma Sanayi şirketi STM tarafından gerçekleştirilmişti. Bugün bu anlaşmayla bu noktaya gelinmesi ve yabancı ülkelere ihracat hedefinin gerçekleştirilmesi, ilk MİLGEM’e başlanırken Milli Gemi inşa projesinin hedefleri arasındaydı, bu nedenle bu tarihi antlaşma ülkemiz adına sevindirici ve gurur verici bir gelişme… Diğer yandan bu başarının devamı niteliğinde MİLGEM İ Sınıfı gemilerimizin de ihracatının gerçekleşmesi ülkemizin gücüne güç katacaktır.

Bunu Paylaşın