Norveç’in ilk otonom feribotlarının tahrik sistemleri Schottel’den

MDN Editör

Alman tahrik sistemi üreticisi Schottel, Norveçli feribot işletmecisi Fjord1′in Tersan Tersanesi’nde inşa edilecek dört adet sıfır emisyonlu ve otonom feribotları için EcoPeller tahrik sistemlerini sağlamak üzere anlaşma imzaladı. Bu yeni çift başlı gemilerin, dünyada türünün ilk örneği olması bekleniyor.

Her biri 120 metre uzunluğunda ve 18,6 metre genişliğindeki feribotlara, SRE 340 tipi iki adet elektrik tahrikli Schottel EcoPeller sistemi monte edilecek. L-Drive varyantının kullanımı, iticilerin montaj yüksekliğini önemli ölçüde düşürerek mekanik kayıpları en aza indiriyor. Schottel yetkilileri, bu teknolojinin yüksek hidrodinamik verimlilik sağladığını ve bu sayede daha düşük enerji tüketimi ile batarya kapasitesine ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor. Böylece işletme ve yatırım maliyetlerinde (Opex ve Capex) düşüş sağlanacağı ifade ediliyor.

İlginizi çekebilir:

Dünyanın ilk otonom feribotu Türkiye’de üretilecek

Her bir itici ünitenin pervane çapı 2.100 mm, giriş gücü ise 1.200 kW olacak. Ayrıca, bu sistemler Schottel’in MariHub durum izleme sistemi ile donatılarak duruma dayalı bakım imkânı sunacak.

Norveçli HAV Design ile yapılan gemi tasarımı ve mühendislik anlaşması doğrultusunda inşa edilecek feribotlar, 2026 yılından itibaren Lavik-Oppedal rotasında hizmet vermeye başlayacak. Her biri 399 yolcu ve 120 araç kapasitesine sahip olacak olan feribotlar, manuel işlevlerin çoğunu otonom sistemlerle değiştirecek. Kara tabanlı bir kontrol merkezi aracılığıyla izlenecek ve gerektiğinde uzaktan yönetilebilecek olan bu feribotlar, Sognefjord boyunca hizmet verecek.

Gemilerin otomatik geçiş ve yanaşma gibi otonom özelliklerinin 2027 yılında, otonom navigasyonun ise 2028’de devreye girmesi planlanıyor.

Kaynak: Offshore Energy / Bu haberin, çevirinin veya makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

ETİKETLER: , , , ,
Bunu Paylaşın