Neu Seeschiffahrt, FuelOpt sistemini tercih etti

MDN MEDIA

Alman merkezli Neu Seeschiffahrt, 2024’te Yara Marine Teknoloji’nin FuelOpt sistemini 6 VLOCs’a ve yeni aldığı 2 Newcastlemax gemisine koymayı kabul etti

Yara Marine, geminin etrafındaki sensörlerden topladığı bilgileri, girilen parametrelerle karşılaştırarak, motor sistemini en uygun hâle getiren hibrit bir donanım ve yazılımı sistemi olan FuelOpt sistemiyle yüzde 3-5 yakıt tasarrufu yapılabileceğini söyledi. Yara Marine, geminin yakıt tüketimi ne kadar fazla olursa tasarrufun da o kadar fazla olacağını ekledi.

Yara Marine Teknolojileri Baş Satış Sorumlusu Aleksander Askeland bu durumu şu şekilde açıkladı: Eğer bir gemi kiracısı, geminin varış noktasına daha hızlı gitmesini isterse, hız önceden ayarlanır ve FuelOpt en verimli yolculuk ayarlarını seçer.

Büyük yolcu gemilerine henüz yüklenmedi

FuelOpt sistemi, en büyük tasarrufu konteyner gemileri gibi yakıt tüketimi fazla olan gemilerde yapıyor. Askeland, 350 gemiye yüklenen sistemin her gemi tipine uyum sağlayacağını söylese de büyük yolcu gemilerine henüz yüklemediklerini söyledi.

Talep önümüzdeki yıl artacak

Armatörlerin, Avrupa sularında giden gemilerinin uyması gereken BM Emisyon Ticaret Sistemi Planı’ndan ve Karbon Yoğunluk Göstergesi (CII)’ne düzenli olarak tüketim ve emisyon bilgilerinin girilmesinden doğan baskının altında kalmaları nedeniyle, FuelOpt’a olan talebin önümüzdeki yıl artması bekleniyor.

Gemi, Yara teknolojisi kullansa da kullanmasa da FuelOpt, bütün performans ve navigasyon datasını geminin filo yönetim yazılımına yükleyebiliyor.

Neu Seeschiffahrt MD ve COO’su William Wallace, hızlı ve verimli çalışmaktan ödün vermeden yakıt tasarrufu yapabilmenin, etkin ve sürdürülebilir operasyonları garantilemenin en basit yolu olduğunu söyledi.

Modüler ayarlanabilen bir sistemin parçası olan FuelOpt, rüzgâr gücü gibi güç tasarrufu teknolojilerinin kullanıldığını da anlayabiliyor ve buna göre motor faaliyetini otomatik olarak ayarlayarak yakıt tüketimini düşürüyor.

Mitsubishi ve Berge de FuelOpt’u seçti

FuelOpt, BAR Teknolojileri’nin sert yelken sistemini kullanan, Mitsubishi’nin Pixus Ocean’ınına ve Berge Bulk’ın Berge Olympus’una yerleştirildi.

Via Kaizen Projesi’yle daha da gelişecek

Yara’nın ileriki zamanlarda, yolculuk planlama sitemini otomatize edecek Via Kaizen Yapay Zekâ Teknolojisi’ni açıklaması bekleniyor. Yeni teknoloji, Klaslama Kuruluşu DNV, Molflow, Chalmers Üniversitesi, Halmstad Üniversitesi ve Gothenburg Üniversitesi’nin katkısıyla geliştirildi. İsveç Trafik İdaresi tarafından fonlanan Via Kaizen Projesi, FuelOpt Sistemi’ni daha da geliştirmek için geliştirilen, yarı otonom bir makina.

Seatrade Maritime News

ETİKETLER: , ,
Bunu Paylaşın