NATO’dan nükleer tatbikat

MDN Editör
Fotoğraf: NATO

NATO, 14 Ekim 2024 Pazartesi günü başlayacak olan yıllık nükleer tatbikatı Steadfast Noon’u duyurdu. Tatbikat, Batı Avrupa’da 60’tan fazla uçağın eğitim uçuşlarıyla gerçekleştirilecek ve iki hafta sürecek

NATO’nun yıllık nükleer tatbikatı Steadfast Noon, 14 Ekim 2024 Pazartesi günü 60’tan fazla uçağın Batı Avrupa üzerindeki eğitim uçuşlarıyla başlayacak. İki hafta sürecek tatbikatta, ABD’nin nükleer savaş başlıklarını taşıyabilen savaş uçakları yer alacak, ancak tatbikatta gerçek silah kullanılmayacak.

Tatbikat hakkında konuşan NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, “Nükleer caydırıcılık Müttefik güvenliğinin temel taşıdır” ifadesini kullandı. Rutte ayrıca “Steadfast Noon, İttifak’ın nükleer caydırıcılığının önemli bir testidir. Herhangi bir düşmana, NATO’nun tüm Müttefikleri koruyacağı ve savunacağı yönünde açık bir mesaj iletilmektedir” dedi.

İlginizi çekebilir:

NATO Zirvesi

NATO’nun nükleer tatbikatı, her Ekim ayında gerçekleştirilen rutin bir eğitim faaliyeti olarak dikkat çekiyor. Steadfast Noon kapsamında, sekiz hava üssünden 2,000 askeri personel ve nükleer kapasiteli çeşitli uçak tipleri yer alacak. Bu uçaklar arasında jetler, bombardıman uçakları, avcı eskortları, yakıt ikmal uçakları ve keşif ile elektronik savaş yapabilen uçaklar bulunuyor. Bu yılki tatbikat, ağırlıklı olarak ev sahibi ülkeler Belçika ve Hollanda üzerinde, ayrıca Danimarka, Birleşik Krallık ve Kuzey Denizi üzerindeki hava sahasında gerçekleştirilecek. Planlanmasına bir yıl önce başlanan tatbikatta on üç Müttefik ülke katılmak üzere uçak gönderecek.

NATO, İttifak’ın nükleer caydırıcılığının güvenliğini sağlamak amacıyla çeşitli adımlar atıyor. Bu yıl, Hollanda’dan gelen ilk Müttefik F-35A savaş uçaklarının nükleer görevlere hazır olduğu duyuruldu. NATO’nun Washington Zirvesi deklarasyonu, “NATO’nun nükleer kapasitesinin temel amacının barışı korumak, zorlamayı önlemek ve saldırganlığı caydırmak olduğunu” vurgulamakta ve “nükleer silahlar var olduğu sürece NATO’nun nükleer bir ittifak olarak kalacağını” belirtmekte.

Bu haberin, çevirinin veya makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

ETİKETLER: ,
Bunu Paylaşın