NASA uzay istasyonuna 4K video yayını gerçekleştirdi

MDN MEDIA

NASA’nın Cleveland’daki Glenn Araştırma Merkezi’nden bir ekip, optik ya da lazer iletişim kullanarak ilk kez bir uçaktan Uluslararası Uzay İstasyonu’na 4K video görüntüsü aktardı

Bu başarı, Artemis görevleri sırasında Ay’daki astronotların canlı video görüntülerini sağlayabilecek yeni teknoloji üzerinde yapılan bir dizi testin bir parçası.

Geçmişte NASA uzaya ve uzaydan bilgi göndermek için radyo dalgalarına güveniyordu. Lazer iletişimi, radyo frekans sistemlerinden 10 ila 100 kat daha hızlı veri iletmek için kızılötesi ışık kullanan bir teknoloji.

NASA Ekibi
NASA Ekibi

Hava Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarı ve NASA’nın Küçük İşletme İnovasyon Araştırma programı ile birlikte çalışan Glenn mühendisleri, bir Pilatus PC-12 uçağının göbeğine geçici olarak taşınabilir bir lazer terminali kurdular. Daha sonra Erie Gölü üzerinde uçarak uçaktan Cleveland’daki bir optik yer istasyonuna veri gönderdiler. Oradan da Dünya tabanlı bir ağ üzerinden kurumun Las Cruces, New Mexico’daki White Sands Test Tesisi’ne gönderildi ve burada bilim insanları verileri göndermek için kızılötesi ışık sinyalleri kullandı.

ILLUMA-T faydalı yükü artık uzay istasyonuna monte edilmemiş olsa da araştırmacılar, insanlığın ay yüzeyine dönüşünü Artemis aracılığıyla yayınlamak için gereken teknolojileri geliştirmek amacıyla Temmuz ayının geri kalanında PC-12 uçağından 4K video akışı özelliklerini test etmeye devam edecekler.

Kaynak: NASA/ Bu haberin/makalenin/çevirinin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

ETİKETLER: , , ,
Bunu Paylaşın