MSC’nin genişlemesiyle konteynır taşımacılığında değişim başladı

MDN MEDIA

Halihazırda rekor seviyelere ulaşan sipariş defteri ve aşırı ısınan charter ve ikinci el piyasasıyla konteyner taşımacılığı segmenti hızlı değişimlerden geçiyor

MSC Mediterranean Shipping Company piyasadan sıyrılıp büyümeye devam ederken, piyasa halen üzerinde çalışılan önemli ilavelerle en büyük toplam kapasitesine ulaştı.

Hem Alphaliner hem de Linerlytica son yıl ortası güncellemelerinde konteyner taşımacılığı segmentinin kapasite açısından yeni bir eşiğe ulaştığını vurguluyor. Dünya genelinde toplam kapasite ilk kez 30 milyon TEU’nun üzerine çıktı. Alphaliner, 358 milyon dwt’den fazlasını temsil eden 7.010 aktif gemi olduğunu belirtiyor.

MSC segmentteki büyümeyi sürüklerken aynı zamanda tüm rakiplerinden de uzaklaşıyor. 1970 yılında faaliyete başlayan şirket, son yıllardaki hızlı büyümeyle birlikte 2017 yılında 3 milyon TEU’ya ulaştı. Temmuz 2021’de 4 milyon TEU olan MSC, Ocak 2023’te 4,2 milyon TEU kapasiteyle Maersk’i geride bıraktı ve geçen yıl Mayıs ayında 5 milyon TEU’ya ulaştı.

Maersk ve MSC arasındaki hakimiyet savaşının belki de en büyük ironisi, MSC’nin yeni seviyelere ulaşmasına yardımcı olmak için bir zamanlar Maersk tarafından kullanılan tonajı satın alması. Alphaliner, 9.600 TEU’luk eski bir Maersk gemisinin satın alınmasının MSC’yi yüzde 20 pazar payı hesaplamasına ve 6 milyon TEU’ya yaklaştırdığını vurguluyor.

Alphaliner, MSC’nin şu anda 6 milyon TEU sınırını aşmaya sadece “bir büyük gemi teslimatı” uzaklıkta olduğunu yazıyor. MSC’nin şu anda 539’una sahip olduğu toplam 837 gemiye sahip olduğunu ve toplam kapasitenin 6 milyon TEU’dan sadece 20.000 TEU eksik olduğunu hesaplıyorlar. MSC’nin bu hedefe ulaşmasına sadece haftalar kaldığını tahmin ediyorlar ancak bunun tamamlanmaktan çok uzak olduğunu belirtiyorlar. Alphaliner’a göre MSC’nin siparişte olan 99 gemisi daha var ve bu da yaklaşık 1,2 milyon TEU kapasite ekleyecek ve bazı gemilerin hurdaya çıkarılmasıyla bile MSC’nin 2025 yılına kadar 7 milyon TEU’nun üzerine çıkacağını öngörüyorlar.

MSC analistleri, Maersk ile ittifakın sona ermesinin ardından filosunu genişleterek tek başına yoluna devam etmeye hazırlanıyor gibi göründüğünü belirtiyor. Maersk ve Hapag-Lloyd’un 2025 yılında Gemini İşbirliği adı altında kuracakları ittifak, 3,4 milyon TEU kapasiteye ve yüzde 22 pazar payına sahip olacak. MSC tek başına, sadece Ocean Alliance’ın (CMA CGM, COSCO ve Evergreen) tahmini yüzde 29’luk büyüklüğü ile karşılaştırılabilir olacak.

Bunu Paylaşın