MIT: Amonyak halk sağlığı için büyük risk

MDN MEDIA

Massachusetts Institute of Technology (MIT) tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, mevcut mevzuat kapsamında gemilerin amonyak yakıtına geçmesi hava kalitesini kötüleştirebilir ve halk sağlığını etkileyerek her yıl yaklaşık 600.000 ek erken ölüme yol açabilir


“Alternatif Bir Denizcilik Yakıtı Olarak Amonyak Kullanımının İklim ve Hava Kalitesine Etkisi” başlıklı çalışma, MIT İklim ve Sürdürülebilirlik Konsorsiyumu tarafından finanse edilen, MIT ve başka yerlerden araştırmacılardan oluşan disiplinler arası bir ekip tarafından yürütüldü.

Şu anda denizcilik sektörünün küresel CO2 emisyonlarının neredeyse yüzde 3’ünü oluşturduğu ve sektörün hava kalitesi üzerindeki olumsuz etkilerinin yılda yaklaşık 600.000 erken ölüme neden olduğu tahmin ediliyor.

Sürdürülebilir bir yakıt olarak amonyağa geçiş genellikle denizciliği karbonsuzlaştırmak için potansiyel bir çözüm olarak sunulsa da, MIT çalışması, güçlendirilmiş emisyon düzenlemeleriyle birlikte benimsenmediği takdirde, denizcilik yakıtı olarak amonyak yakmanın hava kalitesini daha da kötüleştirebileceğini ve halk sağlığı üzerinde yıkıcı etkilere yol açabileceğini gösteriyor.

Amonyağın yanması, CO2’den yaklaşık 300 kat daha güçlü bir sera gazı olan nitröz oksit (N2O) üretir. Aynı zamanda azot oksitleri (NO ve NO2, NOx olarak adlandırılır) şeklinde azot yayar ve yanmamış amonyak dışarı kayabilir, bu da sonunda atmosferde ince partikül madde oluşturur. Bu küçük partiküller akciğerlerin derinliklerine kadar solunarak kalp krizi, felç ve astım gibi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Yeni çalışma, mevcut mevzuat kapsamında küresel filonun amonyak yakıtına geçmesinin her yıl yaklaşık 600.000 ek erken ölüme neden olabileceğini göstermektedir. Bununla birlikte, daha güçlü düzenlemeler ve daha temiz motor teknolojisi ile bu geçiş, küresel ısınma üzerinde çok daha az etkiyle, şu anda deniz taşımacılığı emisyonlarının neden olduğundan yaklaşık 66.000 daha az erken ölüme yol açabilir.

Geleneksel olarak amonyak, doğal gazdan hidrojenin sıyrılması ve aşırı yüksek sıcaklıklarda nitrojenle birleştirilmesiyle elde edilir ve bu da genellikle büyük bir karbon ayak iziyle ilişkilendirilir. Ancak deniz taşımacılığı endüstrisi, elektroliz yoluyla hidrojen üretmek ve ısı üretmek için yenilenebilir enerji kullanılarak üretilen “yeşil amonyak ”ın geliştirilmesi üzerine bahis oynuyor.

Çalışma, belirli teknoloji ve politika varsayımları altında kirletici etkilerin nasıl değiştiğini ölçmek için tasarlanmış senaryolar aracılığıyla küresel filonun amonyak yakıtına geçmesinin çevre ve halk sağlığı üzerindeki etkilerini araştırdı.

Teknolojik açıdan bakıldığında, araştırmacılar iki gemi motorunu ele aldı. İlki saf amonyak yakmakta olup daha yüksek seviyede yanmamış amonyak üretmekte ancak daha az azot oksit yayarken, ikinci motor teknolojisi, yanmayı iyileştirmek ve hem azot oksitleri hem de yanmamış amonyak kirliliğini kontrol eden bir katalitik dönüştürücünün performansını optimize etmek için amonyağı hidrojenle karıştırmayı içeriyor.

Amonyak kullanımına dair yasalar güncellenmeli

Bulgulara göre, yeni düzenlemeler olmasa bile, daha temiz motor teknolojisinin kullanılması, erken ölümlerin sayısını yaklaşık 80.000’e düşürecektir; bu da şu anda deniz taşımacılığı emisyonlarına atfedilenden yaklaşık 20.000 daha azdır. Daha güçlü küresel düzenlemeler ve daha temiz motor teknolojisi ile denizcilikten kaynaklanan hava kirliliği nedeniyle ölen insan sayısı yaklaşık 66.000 azaltılabilir.

Amonyağın hava kalitesi üzerindeki etkileri söz konusu olduğunda, bu etkilerin dünya genelinde aynı şekilde hissedilmeyeceği ve tam olarak ele alınmasının çok farklı bağlamlarda koordineli stratejiler gerektireceği belirtildi.

Çalışma, erken ölümlerin çoğunun Doğu Asya’da meydana geleceği sonucuna vardı, çünkü bu bölgede hava kalitesi düzenlemeleri daha az katı ve mevcut hava kirliliğinin daha yüksek seviyeleri amonyak emisyonlarından daha fazla partikül madde oluşumuna neden oluyor. Buna ek olarak, Doğu Asya üzerindeki nakliye hacmi Dünya’nın diğer yerlerine göre çok daha fazladır ve bu olumsuz etkileri artırıyor.

Kaynak: Offshore Energy/ Bu haberin/makalenin/çevirinin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

ETİKETLER: ,
Bunu Paylaşın