Mısır Cumhurbaşkanı Sisi Türkiye’ye geliyor

MDN Editör
Fotoğraf: AA

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi’nin 4 Eylül’de Türkiye’ye resmi bir ziyarette bulunması bekleniyor. Ziyarette İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları ve Orta Doğu’da artan gerilim ele alınacak. Türkiye ile Mısır ilişkilerinin geliştirilmesi için atılacak adımlar değerlendirilecek.

2 yıl aradan sonra Mısır’dan Türkiye’ye Cumhurbaşkanı düzeyinde önemli bir ziyaret gerçekleşecek.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi’nin çarşamba günü Ankara’da olması beklenirken bu ziyaret Sisi’nin ilk Türkiye ziyareti olacak.

Ziyaret Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davetiyle gerçekleşecek. Sisi, Beştepe’de resmi törenle karşılanacak ve iki liderin başbaşa görüşmesinde İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları ve barış çabaları masada olacak.

Görüşmede Türkiye’nin Mısır üzerinden Gazze’ye yaptığı insani yardımların arttırılmasına dönük çabalar konuşulacak. İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırıları, İran’ın misilleme beklentisi ve Ortadoğu’da artan gerilim de iki liderinde gündemindeki başlıklar arasında yer alıyor.

İlginizi çekebilir:

Orta Doğu’da sonu olmayan oyun

Orta Doğu

Sisi ile Erdoğan arasında turizm ve ticaret anlaşmaları görüşülecek

Ziyaret kapsamında, Türkiye-Mısır Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Konseyi cumhurbaşkanları başkanlığında ilk toplantısını yapacak.

Türkiye ve Mısır arasında 10 milyar dolara yaklaşan ticaret hacminin 15 milyar dolara çıkarılması hedefi doğrultusunda işbirliğinin artırılması konuşulacak.

Savunma alanındaki anlaşmalar da iki liderin gündem başlıkları arasındaki konular arasında yer alıyor.

Turizm, ulaştırma ve enerji gibi alanlarda işbirliğini geliştirecek yeni adımların atılması ve anlaşmaların imzalaması bekleniyor.

İlginizi çekebilir:

Akdeniz için stratejik düşünceler… Yeni bir inisiyatif önerisi. 7+7 Diyaloğu

Erdoğan “asla görüşmem” demişti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Mısır’da gerçekleşen darbenin ardından darbeci ve diktatör olarak nitelendirdiği Sisi için daha önce “Ben böyle bir kişiyle asla görüşmem. Her şeyden önce onun bir defa genel afla içerideki bütün bu insanları serbest bırakması lazım. Serbest bırakmadığı sürece biz kalkıp Sisi’yle görüşemeyiz. Görüşenler de tarihte farklı bir şekilde değerlendirilecektir. Sisi göreve geldiğinden bu yana 42 kişiyi idam ettiler. En son 9 genci idam ettiler. Bu bir defa yenilir yutulur bir lokma değildir. Mısır halkı bizim canımız ciğerimizdir ama Sisi asla!” ifadelerini kullanmıştı. Ancak, aradan geçen yılların ardından ikili arasındaki buzlar erimiş ve bu yılın şubat ayında ilk ziyareti Mısır’a giden Erdoğan gerçekleştirmiş.

NTV

ETİKETLER: , , ,
Bunu Paylaşın