Merkez Bankaları piyasaya yön verdi

MDN Editör

Rezerv paranın kaptanı Fed, faiz oranlarında herhangi bir değişikliğe gitmeyerek politika faizini yüzde 5,50 olarak açıkladı

FOMC toplantı tutanaklarında ve Fed başkanı Powell’ın konuşmalarında geçen enflasyon hedefine ulaşma vurgusu ve bekle gör politikası fiyatlamalar üzerinde etkili oldu. Bir sonraki adımın faiz artırımı olmayacağı fakat indirimlere başlamak için de henüz erken olduğunu belirten usta isim istihdam piyasasına dikkat çekti. Makroekonomik açıdan önem düzeyi yüksek olan tarım dışı istihdam verisi 175K ile hem beklentilerin hem de bir önceki seviyenin altında kaldı. Küresel piyasaların odağında yer alan ABD enflasyon verisi ise yüzde 3,4 ile beklentilere paralel bir şekilde düşüş gösterdi. İşsizlik oranı ise yüzde 3,9 ile artış gösterdi. Ortalama saatlik kazançlar verisi yüzde 0,2 ile takvime yansırken beklentileri karşılayamadı. ISM imalat PMI verisi ve ISM imalat dışı PMI verileri kritik 50 seviyesinin altında kalarak düşüş kaydetti. Perakende satışlar verisi ise yüzde 0,0 ile hem beklentilerin hem de bir önceki seviyenin altında kaldı. Ay boyunca pozitif bir görünüm sergileyen Euro-dolar paritesi 1,0850 pivot seviyesinde denge arayışına devam etti.

Asya cephesinde sakin bir ay geride kalırken, Avrupa bölgesi ve İngiltere’de yoğun veri akışı yaşandı

İngiltere Merkez Bankası politika faizinde herhangi bir değişikliğe gitmeyerek yüzde 5,25 oranında sabit bıraktı. Birinci Çeyrekte yıllık bazda İngiltere ekonomisi beklentilerin üzerinde yüzde 0,2 oranında büyüme kaydetti. Avrupa bölgesinin lokomotif ekonomisi olan Almanya’da enflasyon yüzde 2,2 ile beklentilere paralel açıklandı. Bölge genelinde ise enflasyon yüzde 2,4 ile değişim göstermedi. Asya tarafında merakla beklenen Çin TÜFE verisi yüzde 0,3 ile toparlama kaydetti. Avustralya Merkez Bankası da diğer merkez bankaları gibi politika faizinde herhangi bir değişikliğe gitmeyerek yüzde 4,35 oranında açıkladı.

İlginizi çekebilir:

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

TC Merkez Bankası Piyasa Faiz

Kripto tarafında sert yükselişler yaşandı, özellikle ETH spot ETF başvurusu sürecinin yarattığı pozitif hava yukarı yönlü atakların yaşanmasına neden oldu. BTC 72 bin seviyesine doğru ivme yakalarken ETH tarafında günlük yükselişler yüzde 20 seviyesini aşarak 3700 üzeri denemeler görüldü. AVAX, web 3 ve yapay zeka kripto paralarında da sert yükselişler gözlemlendi.

Yurt içi piyasalarda ise Borsa İstanbul rekor tazelemeye devam ederken TL cinsi varlıklara olan yabancı talebi ivme kazandı

TCMB’nin uygulamış olduğu rasyonel zemindeki Ortodoks para politikaları meyvelerini vermeye başladı. Enflasyon ile mücadelesinde sıkı para politikası uygulayan Merkez Bankası ve Bakan Mehmet Şimşek’in gerçekleştirdiği görüşmeler ile birlikte devam eden olumlu hava CDS seviyesinin 270 eşiğinin altına düşmesine neden oldu. Türkiye’nin gri bölgeden çıkarılma haberleri ve kredi derecelendirme kuruluşlarından gelen not artışları ile görünümde yukarı yönlü revizeler TL cinsi varlıkların talep görmesinin zeminini hazırladı. Devlet, iç borçlanma senetleri ile özel sektörün ihraç ettiği tahvillere olan ilgi devam ederken, Borsa İstanbul cephesi rekor tazelemeye devam etti. Özellikle yabancı kaynakların Türk bankacılık sektörü için hazırlamış olduğu olumlu raporlar endeks tarafında yukarı yönlü potansiyelin kuvvetlenmesini sağladı. Enflasyon verisi yüzde 69,80 ile beklentilerin altında artış kaydetti. İşsizlik oranı yüzde 8,6 ile bir önceki seviyenin altında açıklandı. Sanayi üretimi ise aylık bazda yüzde 7,7 ile yükseliş kaydetti.

Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

ETİKETLER: , , ,
Bunu Paylaşın