LPG’nin karbon salınımını azalttığı kanıtlandı

MDN Editör

Klaslama kuruluşu Lloyd’s Register (LR) ve Dünya Sıvı Gaz Birliği (World Liquid Gas Association- WLGA) tarafından ortak hazırlanan bir rapora göre, gemide karbon yakalama ve depolama (OCCS) teknolojisiyle birlikte kullanılan LPG uzun vadede armatörlerin IMO kurallarına uyum sağlayacak şekilde ciddi oranda bir karbon salınım azaltımı sağladığı ortaya çıktı.

LPG’nin hâlihazırda normal yakıtlara göre daha az karbon salınımı yapmasının OCCS teknolojilerinin de daha az depolama alanına ihtiyaç duyacağını saptayan rapor, bu sayede daha etkili bir çalışma düzeninin oluşacağını ortaya koyuyor.

LPG’nin nakliyesinin, depolanmasının ve kullanımının onlarca yıllık bir süreç olması ve tedarik zincirinin ve altyapısının yaygın olması nedeniyle diğer gemi türlerinde de yakıt olarak kullanılma potansiyeline işaret eden rapor diğer yenilebilir yakıtlarla kıyaslandığında daha uygun işletme ve sermaye maliyetlerine sahip olacağını vurguluyor.

İlginizi çekebilir:

İlk LPG çift yakıtlı motor geliştirildi

İlk LPG çift yakıtlı motor geliştirildi

Raporda ayrıca LPG’nin birden fazla gemi türünde yaygın olarak kullanılabilmesine sağlamak için teknolojik altyapının geliştirilmesi ve mevcut motor teknolojileri yelpazesinin genişletilmesinin gerekliliği de vurgulanıyor. Çünkü, mevcutta LPG kullanabilen dört zamanlı deniz motoru bulunmadığı için gemilerdeki yardımcı motorların ek bir yakıtla karbondan arındırılması gerekiyor.

Bu nedenle LPG alımının teşvik edilmesi için güvenli bir yakıt ikmali çerçevesinin de geliştirilmesi gerektiği de vurgulanıyor.

Gemi inşası ve tasarımına yönelik ilk geçici kılavuzlar Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) düzeyinde henüz yeni başlamış olduğundan, LPG kullanımına, özellikle de yakıt ikmaline ilişkin düzenlemeler de yeterli düzeyde bulunmuyor.

Kaynak: OffshoreEnergy / Bu haberin/makalenin/çevirinin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın