Lozan Barış Antlaşması 101 yaşında

MDN MEDIA

Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsız bir devlet olarak egemenliğinin tanınmasını sağlayan Lozan Barış Antlaşması 24 Temmuz 1923 tarihinde imzalandı. Lozan Zaferi bugün 101 yaşında

20 Kasım 1922 ile 24 Temmuz 1923 tarihleri arasında iki kısım halinde yaklaşık 7 ay süren zorlu bir diplomatik savaş sonucunda imzalanan Lozan Barışı, Birinci Dünya Savaşı’ndan mağlup ayrılan, Mondros Mütarekesi’ni imzalayan, savaştan yorulmuş, bitkin, Sevr koşullarına evet demiş Osmanlı İmparatorluğu’nun kalıntılarından yaratılan bağımsız Türk devletinin varoluş senedidir.Dz. Kurmay Albay (E) Serter Tuçaltan

I.Dünya Savaşı sonucunda 24 Temmuz 1923’te İsviçre’nin Lozan şehrinde imzalanan antlaşmaya, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) temsilcileriyle Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Japonya, Yunanistan, Romanya, Bulgaristan, Portekiz, Belçika ve Yugoslavya temsilcileri katıldı.

Anlaşma görüşmelerinde TBMM Hükûmetini, İsmet İnönü başkanlığında Dr. Rıza Nur Bey ve Hasan Saka’dan oluşan heyet temsil etti.

20 Kasım 1922’de başlayan görüşmeler, Boğazlar sorunu, kapitülasyonlar, Musul-Kerkük ve Osmanlı Devleti’nin borçları gibi nedenlerden dolayı kesilmesinin ardından 23 Nisan 1923’te yeniden başladı.

Görüşmeler sonunda varılan anlaşmaya göre, Suriye sınırı 20 Ekim 1921’de imzalanan Ankara Antlaşmasıyla belirlendiği şekilde kabul edildi.


143 madde, bir ön söz ve 4 bölümden oluşan Lozan Barış Antlaşmasının ön sözünde, devletlerin istiklâl ve hâkimiyetine saygı gösterilmesi ilkesine yer verildi.

Lozan Barış Antlaşması ile tüm azınlıklar Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kabul edildi.

Lozan Barış Antlaşması Atatürk Devrimleri’nin yolunu açmıştır.

Lozan Barış Antlaşması onaylı sureti

Lozan Barış Antlaşması’nın onaylı sureti Dışişleri Bakanlığı’nın websitesinde “Kurucu Andlaşmalar” bölümünde erişime açık. Antlaşmaya ulaşmak için tıklayınız.

Kaynak: Dışişleri Bakanlığı

Bunu Paylaşın