Kurtarma ve Yedekleme Gemisi ‘TCG IŞIN’ törenle denize indirildi

MDN İstanbul

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacı doğrultusunda İstanbul Tersanesi tarafından inşa edilen kurtarma ve yedekleme gemisi ‘TCG IŞIN’, İstanbul Tersanesi’nde düzenlenen törenle denizle buluştu. Törene Milli Savunma Bakan Yardımcısı Hasan Kemal Yardımcı, Tümamiral Mesut Özel, Tümamiral Hasan Şükrü Korlu, İstanbul Tersanesi CEO’su Atilla Çiftçigüzeli, gemi personeli ve sektör temsilcileri katıldı.
Bir denizaltı kurtarma ana gemisi ile iki kurtarma ve yedekleme gemisinin yurt içinden tedarik edilmesi kapsamında, Savunma Sanayii İcra Komitesi’nin 15 Haziran 2010 tarihli kararına istinaden, Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) ile İstanbul Denizcilik Gemi İnşa Sanayi ve Ticaret AŞ arasında 28 Ekim 2011’de tedarik sözleşmesi imzalanmıştı.
Kurtarma ve yedekleme gemisi ile yara alan, karaya oturan, arıza yapan gemilerin kurtarılması ve yedeklenmesi ile gemi yangınlarına müdahale faaliyetleri icra edilebilecek. Bununla birlikte uzaktan kumandalı sualtı aracı, atmosferik dalış elbisesi, denizaltı havalandırma sistemi ve basınç odası gibi modern kurtarma sistemleri ile donatılacak, sualtı onarım ve enkaz çıkarma gibi çalışmaların gerçekleştirilmesi için de kullanılabilecek.
Denize indirme töreninde bir konuşma yapan Milli Savunma Bakanı Yardımcısı Hasan Kemal Yardımcı, projenin başarıyla devam ettiğini söyleyerek Türk gemi inşa sanayinin geldiği noktadan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
“Bu proje kapsamında çok kaliteli gemiler, programın öngördüğü zamanda inşa ediliyor. Gemilerin gecikme olmaksızın en iyi şekilde teslim edileceğine inanıyoruz. Türk Savunma Sanayi geldiği bu başarılı noktaya Türk Deniz Kuvvetleri’nin büyük desteği ve güveniyle geldi. Bu destekle Tuzla bu konuda uzmanlaşmış konuma ulaştı, imkan ve kabiliyetlerimizi artırdı, dolayısıyla bugünleri görmemize vesile oldu.
Bu tarz önemli işler dünya askeri gemi pazarında büyük referanstır. Türk Silahlı Kuvvetleri’ne yapılan satış ve teslimatlar olmadan herhangi bir savunma ürününü satmak çok zordur, hatta mümkün değildir. Deniz Kuvvetlerimizin güveniyle gemi inşa sanayimiz her türlü gemiyi yapabilir hale gelmiştir. Bunu yurtdışı görüşmelerimizde anlatıyor ve referans olarak gösteriyoruz. Deniz Kuvvetlerimizin memnuniyeti esas ve devamlı olmalıdır. Bu projede birçok firmamız yer aldığından dolayı maket olarak tüm savunma sanayimizin örneği demek daha doğru olacaktır. Bizler Milli Savunma Bakanlığı olarak tersanelerimizin her zaman yanında ve sizlere destek olacağız.”

“TCG IŞIN denizlerde
güvenliği artıracak”
‘TCG IŞIN’ gemisinin denize indirme töreninde konuşan İstanbul Tersanesi CEO’su Atilla Çiftçigüzeli, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için gerçekleştirilmekte olan projenin Türkiye açısından çok önemli belirterek “Tüm birimlerimizle bu projenin bir parçası olup katkı sağlamaktan büyük gurur ve onur duyuyoruz” dedi. “Denize indirmekte olduğumuz TCG Işın gemisinin inşa sürecinin başarısıyla tamamlanmasının ardından bölge denizlerimizde görev yapan tüm yüzer ve dalar unsurlarımız artık daha büyük güvenle görevlerine devam edebilecekler. Ayrıca ülkemiz 28 Nisan 2014 tarihinde denize indirilmiş olan denizaltı kurtarma ana gemisi ‘ALEMDAR’ ile birlikte denizaltı kurtarma imkan ve kabiliyetlerini başarıyla icra edebilecek çok önemli bir güce de kavuşmuş olacaktır. Bu güvenin sağlanması görevinin İstanbul Tersanesi’ne verilmiş olması, bizim için büyük bir onur kaynağıdır.
TCG IŞIN verilecek görevleri en iyi şekilde yapabilmek için çok önemli imkan ve kabiliyetleriyle donatılmıştır. 68 metre boyunda, 14 metre genişliğinde olan gemi 600 metre derinlikteki bir denizaltıda yaşamı idame ettirebilecek bir havalandırma sistemi, 8 kişiye aynı anda hizmet verebilecek basınç odası, yandan taramalı solar, dinamik konumlandırma sistemi, uzaktan kumandalı sualtı aracı gibi teknolojik özelliklere sahiptir. Türk gemi inşa sanayi son yıllarda askeri projelerle son derece büyük atılımlarla gelişmekte ve bu konuda Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın yakın destekleri tüm gemi inşa sektöründe kendisini hissettirmektedir. Daha önce başka ülkelerden temin edilen gemilerin yerine, IŞIN gibi modern, hızlı ve yüksek kapasitede imkan ve kabiliyetlere sahip gemilerin tüm tersanelerce inşa ediliyor olması hepimiz için onur ve gurur kaynağı olmaktadır. Bu gemi dizayn ve donanım olarak tamamen Türk sanayi ve yüzde 65 yerli katkı payı oranlarıyla donatılmıştır.”

Bunu Paylaşın