Kredi kartlarından 750 TL kesinti neden ertelendi?

MDN Editör

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, kredi kartı limiti 100 bin TL üzerinde olan herkesten yıllık 750 TL kesinti yapılmasını da içeren savunma sanayii destekleme fonuna ilişkin görüşmelerin ertelendiğini açıkladı. Kanıun teklifindeki bu madde özellikle vatandaşlardan büyük tepki almıştı.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yapılan görüşmeler, Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Teklifi’ne yönelik oldu. Ancak, teklifin daha detaylı incelenmesi gerektiği gerekçesiyle bu görüşmeler ertelendi.

Komisyon Başkanı Mehmet Muş’un, yasa teklifi üzerindeki genel görüşmelerin tamamlanmasının ardından toplantıyı sonlandırdığı bildirildi. Abdullah Güler, görüşmelerin durdurulma gerekçesini açıklayarak, teklifi 2025 yılına ertelediklerini belirtti. Güler, “Daha ayrıntılı değerlendirme yapmak üzere süreci durdurduk. Yasa teklifi 2025 yılına kadar ele alınmayacak” dedi.

İtirazlar sonrası tekrar incelenecek

Talebi Savunma Sanayii Destekleme Fonu’na yönelik kaynak aktarımında bazı itirazların olduğunu dile getiren Güler, teklifin daha derinlemesine değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Vatandaşlardan gelen itirazlara dikkat çeken Güler, “Bu unsurları inceleyip gerekli değişiklikleri yapacağız. Eğer gerekiyorsa geri çekme veya değişiklik yapılacak” diye konuştu.

Güler ayrıca, 2025 yılı bütçesinin bu hafta Meclis’e sunulacağını söyledi ve itiraz edilen maddeler ile diğer bütçe kalemlerinin daha sonraki süreçlerde ele alınacağını ifade etti. Teklifin detaylı inceleme süreci sonrasında tekrar değerlendirileceğini belirtti.

Erdoğan’ın talimatı

Güler’e, teklifin geri çekilmesine dair Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir talimatı olup olmadığı sorulduğunda ise, Cumhurbaşkanı’nın daha titiz ve detaylı bir inceleme yapılmasını istediğini aktardı.

Teklifin içeriği

  • Teklifle beraber Savunma Sanayii Destekleme Fonu için;
  • Kredi kartı limiti 100.000 TL’nin üzerinde olan kişilerden yılda 750 TL,
  • Gayrimenkul alım ve satımında alıcı ve satıcıdan 750 TL,
  • Tapuda yapılan diğer işlemlerden 375 TL,
  • Noterdeki sıfır araç tescilinde 3.000 TL, ikinci el araç satışında 1.500 TL, diğer işlemler için 75 TL pay alınması öngörülüyordu.

Bunu Paylaşın