Kongsberg’den yakıt tasarruflu bulker tasarımı

MDN MEDIA

Kongsberg Maritime, ‘Süper Verimli Bulker’ adını verdiği gemi tasarım konseptini tanıttı

Şirket, Finlandiyalı gemi tasarımcısı Deltamarin ile birlikte, geleneksel yakıtlar kullanıldığında bile gelecekteki düzenlemelere uyumun mümkün olduğunu göstermeyi amaçlayan bir gemi tasarımı geliştirdi. Operasyonel profile bağlı olarak, yeni tasarımın yüzde 40 ila 50 arasında yakıt maliyeti tasarrufu sağlaması öngörülüyor.

Kongsberg Maritime ilk çalışmalarına başlamak için 82.000 dwt’lik bir Kamsarmax bulkeri temel olarak seçti. Kongsberg, Kamsarmax’ın çok yönlü bir seçim olduğunu, çünkü bu gemi tipinin genellikle düşük karbonlu yakıtların küresel mevcudiyeti ile ilgili kısıtlamalarla karşı karşıya kaldığını ve bu nedenle yeni tasarım için ideal bir aday olduğunu söyledi.

Kongsberg’in yeni gemi konsepti

Gemi konsepti yakıt tasarrufu sağlayan ve verimliliği artıran çeşitli teknolojiler içeriyor: üç adet eğilebilir rotor yelkeni ve iki adet emiş kanadı yelkeninden oluşan bir kombinasyon, rüzgar gücünden azami ölçüde yararlanılmasını sağlarken optimum performans için değişen rüzgâr koşullarına uyum sağlayacak.

Hava yağlama sisteminden gelen kabarcıkları hapsedecek yenilikçi bir gövde formu, direnç azaltma etkilerini artıracak, bu konsepti uygulamak için bir patent başvurusu yapıldı. Şirket, hava kabarcıklarını gövdenin altına hapsederek, sistemin sürtünme direncini önemli ölçüde azalttığını belirtti. Baştan kıça 1 derecelik eğime sahip eğimli gövde ve dikey olarak döndürülmüş sintine omurgaları, kabarcıkları yerinde tutmak için ‘duvarlar’ oluşturarak yakıt tasarrufunu artırdığı bilgisi de şirketin açıklamaları arasında yer aldı. Teknenin temizliğini korumak ve direnci daha da azaltmak için gemide ayrıca düşük yakıt tüketimini sürdürmeye katkıda bulunan bir Hull Skater da bulunuyor.

Yavaş seyrin faydalarını vurgulayan gemi, düşük hızda çalışarak yakıt verimliliği ile operasyonel uygulanabilirliği dengeliyor. Hızın 1 knot düşürülmesi yakıt, emisyon ve bakım maliyetlerinde önemli tasarruflar sağlıyor.

Akıllı Enerji Yönetim Sistemi (iEMS) ve rota optimizasyon yazılımı ile donatılan bulkerin, optimum enerji kullanımını sağlayarak yakıt verimliliğini daha da artırarak maliyetleri düşürmesi bekleniyor.

Kaynak: Schiff&Offshore / Bu haberin/makalenin/çevirinin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın