KGF’nin kapsamı genişliyor

MDN İstanbul

‘Kredi Garanti Kurumlarına Sağlanacak Hazine Desteğine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Karar’da yapılan değişikliklerle, Hazine desteğinden yararlanacakların maliyetleri düşürülürken, denizcilik sektörünün sistemden faydalanma kapsamı genişletildi.
Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, birden fazla gemiye sahip tek yararlanıcıların risk grubu için belirlenen limitten yararlanması sağlanıyor.
Daha önce 1500 dwt veya 700 gt’nin üzerindeki teknelerin destekten yararlanması imkanı mevcutken, yeni düzenlemeyle 1000 dwt veya 500 gt’nin üzerindeki teknelerin destekten yararlanması imkanı sağlanıyor. Bunun yanı sıra römorkörlerin de bu destekten yararlanması mümkün hale getiriliyor.
Yeni düzenlemeyle en az yüzde 15 oranında harcama yapılmış gemi yatırımları destekten yararlanabilecek. Ayrıca tersane tanımında yapılan değişiklikle Hazine destekli kefalet sisteminden faydalanmak isteyen tersanelerin başvuru süreci kısaltılıyor.
Kurum, kredilere ilişkin koşullar, sağlanacak kefaletler, başvuruların değerlendirilmesi ve kabulüne ilişkin hususlar ile istenilecek belgeler, temerrüt, tazmin, kanuni takip, tahsilat ve diğer hususlara ilişkin prensip ve uygulamaları temel bankacılık uygulamalarıyla uyumlu olmak kaydıyla belirlemeye yetkili kılınırken, Hazine onayı mekanizması kaldırılıyor.
Özetle, Bakanlar Kurulu kararı değişikliğiyle destekten yararlanacak gemi tanımının kapsamı genişletiliyor ve birden fazla gemiye sahip yararlanıcılara sağlanacak kefalet limiti yükseltiliyor. Maliyetler düşürülürken, tersanelerin başvuru süreci de hızlandırılıyor.

Bunu Paylaşın