‘Karadeniz Powership Orhan Bey’ gemisi denize indi

MDN İstanbul

Karadeniz Holding’in ikinci Enerji Gemisi Karadeniz Powership Orhan Bey gemisi düzenlenen törenle denize indirilerek Lübnan’a doğru yola çıktı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Taner Yıldız’ın katılımıyla Tuzla’da düzenlenen törenle denize indirilen “Enerji gemisi – (yüzen enerji santrali)- Powership” Karadeniz Holding filosunun son üyesi Karadeniz Powership ‘Orhan Bey’ gemisi, 5 Ağustos’ta Lübnan’a doğru yola çıktı. Karadeniz Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Orhan Karadeniz’in ev sahipliğinde Sedef Tersanesi’nde gerçekleştirilen törende, Deniz Ticaret Odası Başkanı Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan ve GİSBİR Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kıran hazır bulunurken, sektör temsilcileri de katılım gösterdi.
Karadeniz Powership Orhan Bey, 136 megavat kurulu gücündeki çok yakıtlı elektrik üretim grupları, 4 adet yüksek gerilim trafosu, atık ısılardan da elektrik üretebilen yardımcı ekipmanları, 10 gün kesintisiz elektrik üretim imkânı veren yakıt kapasitesine sahip.
Karadeniz Powership Orhan Bey’in yapımında 4 bin 500 ton çelik, 320 kilometre kablo ve 800 ton boru kullanıldı. Tamamen Türk mühendisleri tarafından Tuzla Sedef Tersanesi’nde yapılan gemi için bir milyon adam/saat iş gücünden yararlanıldı.
Lübnan hükümeti ile imzalanan sözleşme kapsamında Karadeniz Powership’ler, Beyrut’ta 3 yıl boyunca 270 megavat kapasiteyle üretim gerçekleştirecek.  Lübnan’da devreye giren ilk Powership olan  “Karadeniz Powership Fatmagül Sultan”  188 megavatlık kapasiteyle Nisan 2013’te Beyrut’ta elektrik üretimine başlamıştı. Karadeniz Holding, iki enerji gemisiyle Lübnan’ın tüm elektrik ihtiyacının yüzde 20’den fazlasını sağlıyor olacak.

Proje kapsamında
3000 kişiye iş imkânı
Düzenlenen gemi indirme töreninde konuşan Orhan Karadeniz, “Powership projemiz tasarımından, mühendisliğinden, inşaasından, finansmanından, sermayesine kadar yerli malı olup, Türkiye’de tasarlanan ve üretilen inovatif bir ürün. Bugün itibariyle Enerji gemilerimizin sayısı 7’ye ulaşmış ve toplam elektrik üretim kapasiteleri 1.250 mw’yi aşmıştır. Grubumuz kara santrallari ile de Türkiye’den ilk enerji ihraç eden şirkettir, halen Musul’a 150 mx mertebesinde elektrik ihraç etmekteyiz. Şu anda Ortadoğu Bölgesi başta olmak üzere 10’dan fazla farklı ülkede faaliyet göstermekteyiz. 136 MW’lık yedinci enerji gemimiz Orhan Bey’de, Lübnanlı kardeşlerimize elektrik sağlamak amacıyla Karadeniz Powership Fatmagül Sultan’ın ardından Lübnan Ulusal Elektrik Şebekesine bağlanacaktır. Powershiplerimizi Lübnanlı kardeşlerimizin refah seviyesine ve ekonomisine katkı sağlaması amacıyla göndermekteyiz” dedi.
Powership projesi, Karadeniz Enerji Grubu bünyesindeki 1000’den fazla çalışanına ek olarak, taşeronların 2000 çalışanına daha iş imkânı sunduğuna dikkat çekilirken, Orhan Karadeniz bütün emeği geçenlere teşekkür etti.
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız törende yaptığı konuşmada “Her zaman Karadeniz Holding’in yanındayız. Uluslararası ortamda Türkiye’nin güçlü bir sesi olarak ve çok farklı bir sektörde enerji üretimiyle alakalı bir yapı içerisinde bundan sonraki çalışmalarını destekleyeceğiz. Mısır’ın, Tunus’un, Libya’nın, Suriye’nin, Irak’ın siyasi istikrarın çok tartışılır olduğu bir dönemde inşallah Lübnan’a bir ışık götürmüş olacaklar” dedi.
Buradaki 1250 mw’lık yapının bir mukayesesini yapmak istiyorum diyen Bakan Yıldız “20’ye yakın ülkenin bir yıl içinde kullandığı kurulu güce denk geliyor. Bugün öyle ülkeler var ki, kurulu gücü Karadeniz Holding’in kurduğu kurulu güçten daha düşüktür. Öyle ki, bu çok büyük bir atılımdır. Yüzer santrallerimizin yalnızca Lübnan’da Irak’ta ve inşallah Pakistan’da değil aynı zamanda birçok ülkede ben faydalı olacağına inanıyorum. Türkiye’nin bayrağını, Türkiye’nin sesini ve Türkiye’nin enerji sektörünü buralarda çok rahatlıkla ve itibarlı bir şekilde temsil edeceğine inanıyorum. Başta Karadeniz Holding olmak üzere, Sedef Tersanesi çalışanlarına, mühendislerimize, teknikerlerimize, teknikerlerimize ve tüm işçi kardeşlerimize huzurlu ve sağlıklı bir yaşam diliyorum, ellerinize sağlık diyorum” şeklinde konuştu.

“Türkiye’de şu anda
projesi olup da
yapamayacağımız gemi yok”
Deniz Ticaret odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan da, enerji sektörünün en yüksek katma değer üreten sektörlerden olduğunu belirterek, Türkiye’de gemi inşa sektörünün büyük gelişim kaydettiğini belirterek, “Türkiye’de şu anda projesi olup da yapamayacağımız gemi yok. Dünya çapında bilinen bir unvana sahibiz. Ama böyle bir sanayi kolu şu anda devletlerin rekabetinden dolayı gerçekten hak etmediği bir yerde, haksız rekabetle karşı karşıya” dedi.

Bunu Paylaşın