Kaptanoğlu: Armatörleri zor kararlar bekliyor!

MDN İstanbul

Dünyanın en önemli toplantılarından biri olan Londra Denizcilik Bienali’nin yedincisi bu yıl da denizcilik ve finansman sektörünün lider isimlerini IMO merkez binasında ağırladı. Türkiye’den yüksek katılımın yaşandığı bu yılki Londra Bienali’nde konuşmacılar arasında Cass Prof. Costas Grammenos, Cargill Mr. Tom Intrator, Nippon Oil and Gas Exploration Mr. David Nash, INTERTANKO Başkan Yardımcısı Dr. Nikolas Tsakos TEN, Clarksons’dan Dr. Martin Stopford ( Clarksons), CITI’den Mr. Michael Parker, City Üniversitesinden Prof. Nikos Nomikos, Lloyd’s List Mr. Richard Meade ‘nın yanı sıra Kaptanoğlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve BIMCO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Şadan Kaptanoğlu da yer aldı.
Katıldığı panelde etkili bir konuşma yapan Dr. Şadan Kaptanoğlu, denizcilik sektörünün geçmişteki durağan halinin değiştiğini günümüzde daha dinamik bir hal aldığını belirterek armatörlerin de yaşanan değişime ayak uydurması gerektiğini vurguladı.
Kapasite fazlasının sektördeki problemlerden sadece biri olduğuna değinen Kaptanoğlu şunları söyledi: “Geçmişte BDI’da capesize dökme yük gemilerini 11.700 endeksinin üstünde gören armatörler siparişler verirdi. Bunlar piyasanın hep iyi gideceği düşünüldüğü mutlu güzel günlerdi. Bir daha da yaşanması, piyasanın o seviyelere gelmesi zor gözüküyor.”

Değişim hızına ayak uydurmak gerek
Armatörlerin geçimişte denizcilikteki değişimi göremediğini belirten Kaptanoğlu “Lehman Kriziyle birlikte tüm iş dünyası yeni bir yörüngeye girdi. Lehman sonrası dönemde herkes gerçeklere dönmeye başladı. Buna ‘Yeni Normal’ diyebiliriz” diyerek şunları vurguladı:
“Denizcilik sektöründe ‘Yeni Normal’ anlayışında en önemli konular karbon verimliliği, yakıt verimliliği, yavaş hareket, ulaştırma verimliliği gibi verimlilik ve etkinlik konularıdır. Bugün inşa edilen tüm gemilerin Eko-dizayn olduğu söyleniyor. Ama verimli deniz nakliyatının etkin tasarımdan çok daha farklı anlamları bulunuyor. Sadece Eko-gemi satın almakla işiniz daha verimli olmuyor.”

Verimlilik en önemli konulardan biri
Bugünkü en önemli sorunlardan birinin işletmenin verimliliğinin nasıl ölçüleceği olduğunu söyleyen Kaptanoğlu, sadece şirketlerin yıllık bilançolarına bakmanın yeterli olamayacağını belirtti. Kaptanoğlu, IMO’nun geliştirdiği Enerji Verimliliği İşletme Göstergesi EEOI bu amaç için haz›rland›ğ› vurgulanırken bu meselenin tek bir çözümü olmadığını düşündüğünü söyledi. “Verimli işletme kendi varlıklarından en iyi şekilde faydalanandır. Ancak gemiler arasında (EEOI) karşılaştırması yapmak armatör için pek bir şey ifade etmez. Önemli olan geminin gelecekte nasıl bir verimlilikle çalışacağıdır.
Şu an denizcilikte en önemli gündem maddesi taşıdığımız yükü artırarak nasıl yakıt tasarrufu sağlayacağımızdır. Ticareti yapılan mallara uygun gemiler yapmak topluma yapılan bir hizmettir. Gemi işletmeciliği taşınacak malların miktarını belirlemekle ilgili değildir. Ben de bir armatör olarak navlun fiyatlarının tavan yapmasını isterim. Armatörlük dünyanın tüm ülkelerinden gelecek kişilere açık bir rekabet alanıdır. Rekabetin de eşit şartlarda yapılması için IMO önemli bir rol oynadığından herkes tarafından desteklenmesi gereken bir kurumdur. Bu sorunlarımızı çözmesi için başkalarına bırakmadan, gerekli kurumları desteklemekle olacaktır.”

Eko-gemiler navlunlar düşükken kurtarır mı?
Tasarımcılar için yakıt tasarruflu gemilerin yeni bir trend olduğunu dile getiren Kaptanoğlu, tüm armatörlerin rekabetçi kalabilmesi için mevcut filolarının da verimli kullanmasının önemini vurgulayarak şunları söyledi: “Armatörlerin yapması gereken hesaplamaların karışıklığı artıyor. Yakıt giderlerini azaltan modifikasyonlara yatırım yapma konusunda zor tercihlerin yapılması gerekiyor. Zorunlu regülasyonlar geminin değerini artırmaktan ziyade mevcut gemilerin süresi konusunda tercik yapılması sektördeki tüm dengeleri etikleyecek. Zaten kapasite fazlası olan sektörde yeni gemiler piyasaya çıkıyor. Navlunlar çok düşük seviyelerde. Gemileri yeni düzenlemelere uygun hale getirmek için gerekli finansman konusunda ise ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Zor dönemde alınması gereken zor kararlar armatörleri bekliyor. Burada doğru iş tercihleri yapmak gerekiyor. Bazı armatörlerin düşük navlunlara rağmen yeni ucuz ve yakıt tasarruflu gemiler sipariş etmesini sektörün kendini geleceğe hazırlaması olarak anlaşılabilir. Yakıt esnekliği gelecekte armatörlerin kendini hazırlaması gereken konuların başında geliyor. Sadece yakıt tasarrufu değil gemilerin hangi yakıtla çalışacağı da dikkat etmeliyiz. Başta gemi sahipleri ve operatörlerini olmak üzere tüm sektorün er ya da geç zor iş kararları vermesi gerekiyor. Arz fazlası olmasına rağmen verilen yeni siparişler de bu zor kararların alınmasını zorlaştırıyor.

Bunu Paylaşın