Kalkavan: 2010’un 2. yarısında beklentiler olumlu

MDN İstanbul

Deniz Ticaret Odası (DTO) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, 2010’un ikinci yarısı için ekonomik beklentilerin olumlu yönde olduğunu ve gemi fiyatlarının yükselmesini beklediklerini belirtti.
DTO’nun temmuz ayı meclis toplantısında küresel ekonomideki iyileşmenin denizcilik sektörüne olan yansımalarına değinen Kalkavan, “Bu yıl mayıs ayındaki konteyner hareketi, 2008’in mayıs ayı hareketinin üzerine çıktı ve bu ilk defa oldu.  Bu da şunu gösteriyor, Çin ve Hindistan’ın üretim bazlı yaptığı yatırımlar sayesinde, özellikle maden ve kömür taşımalarının fazla düşmemesiyle, kuru yük piyasası tarihsel rakamların üzerine çıktı” dedi.
Kalkavan, konteyner piyasasındaki gelişmelere dikkat eçekerek, “Son 6 ay konteyner piyasasında hızla bir düzeltme yaşanıyor. Özellikle, son iki ayda bu düzeltme çok daha pozitif hale geldi. 2009 yılının kasım sonu, aralık ayı başında 1,580,000 teu boş yatan filo varken, bu hafta başı itibariyle, o rakam neredeyse 350,000 teu seviyesine düştü” değerlendirmesini yaptı.
Global ekonominin ikinci bir dip yapma ihtimalinin zayıf olduğunu açıklayan Kalkavan, olumlu yaklaşımın gemi değerlerine yansımaya başladığını, konteynerde “çok düşmüş” olan gemi değerlerinin, hızla bir düzeltmeyle, navlun artışlarından önce yukarı çıkmaya başladığını söyledi. Tüketim bazlı harcamaların arttığına dikkat çeken Kalkavan, bu gelişmenin kimyasal tanker piyasasındaki düzeltmelere de yansıyacağını sözlerine ekledi.
Kalkavan, piyasadaki mal dolaşım hızı ve mal miktarının, iki ay geç veya erken olsa da bu yılın sonunda tonaj miktarı olarak 2008 yılındaki seviyeleri yakalayabileceğini belirtti ve ekledi; “Dünya ekonomisinde beklentilerde hafif fren yapılsa da, gerçekte ciddi bir düzeltmeyle pozitife doğru gidiliyor. Harcamalar başladı. Türkiye’de iç taleple çok ciddi bir büyüme trendine girdik.”
Türkiye İstatistik Kurumu’ndan (TÜİK) alınan bilgilere göre, 2010 ilk çeyreğinde sabit fiyatlarla gayri safi yurtiçi hasıla bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11.7 arttı.

Bunu Paylaşın