Japonlardan Alaska’da karbon yakalama projesi

MDN Editör

Japon Sumitomo Corporation ve Kawasaki Kisen Kaisha (K Line), ABD’li petrol ve doğal gaz üreticisi Hilcorp ile Alaska’da karbon yakalama ve depolama (CCS) fırsatlarını araştırmak üzere ortak bir çalışma anlaşması imzaladı.

Anlaşma çerçevesinde, Japonya’da toplanan CO2‘nin büyük sıvılaştırılmış CO2 gemileriyle Alaska’ya taşınarak depolandığı bir CCS değer zinciri oluşturma olasılığı incelenecek. Üç şirket, fizibilite çalışması kapsamında CO2 depolama kapasitesi, sıvılaştırılmış CO2 gemilerine yönelik teknik gereksinimler ve projenin genel fizibilitesini gözden geçirecek.

İlginizi çekebilir:

OSG, Alaskan Frontier tanker gemisini satın aldı

OSG, Alaskan Frontier tanker gemisini satın aldı

Toplam depolama kapasitesinin 50 gigaton olması beklenen CCS projesi, Japonya’nın 50 yıllık CO2 emisyonuna denk bir miktarı kapsayacak. Alaska, mevcut petrol ve gaz altyapısı, LNG terminalleri, limanlar ve boru hatları gibi imkanlarla bu proje için umut verici bir üs olarak öne çıkıyor.

K Line, Japonya ve ABD arasında sınır ötesi CCS projesini ticarileştirmeye yönelik böyle bir iş birliğinin Japon şirketleri için bir ilk olduğunu belirtti. Üç şirket, Japon ve ABD hükümetleriyle işbirliği içinde çalışarak bu projeyi hayata geçirmeyi hedefliyor. Nisan 2024’te yayınlanan Japonya-ABD Ortak Liderler Bildirisi de iki ülkenin sınır ötesi CO2 taşıma ve depolama merkezlerini değerlendirmeye yönelik taahhütlerini içeriyor.

Kaynak: Offshore Energy / Bu haberin, çevirinin veya makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın