İzmit Körfezi temizlik çalışmaları devam ediyor

MDN MEDIA

Mayıs ayında İzmit Körfezi’ndeki biyoçeşitliliği korumak için başlatılan proje kapsamında, 32 hektarlık alan temizlendi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin İzmit Körfezi’nin doğu yakasının temizlenmesi için mayıs ayında başlattığı İzmit Körfezi Doğu Baseni Dip Çamurunun Temizlenmesi, Susuzlaştırılması ve Bertaraf Hizmeti Projesi kapsamında, körfezden 200 bin metreküp dip çamuru çekilerek, 32 hektarlık alan temizlendi.

Hedef, 8 milyon dip çamurunun karaya çıkarılması

İzmit’in eski fuar alanında 70 dönüme kurulan şantiyede, denize yerleştirilen borulardan gemilerin yardımıyla, körfezin dibinde bulunan çamur çekiliyor. Çekilen çamur, tarama ve susuzlaştırma işlemlerinden geçtikten sonra depolama alanına taşınıyor. 7 ayda 32 hektarlık alanın temizlendiği projede, 8 milyon dip çamurunun karaya çıkarılması planlanıyor.

468 hektarlık alan ve 15 metre derinlik temizlenecek

İzmit Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Mesut Önem, AA muhabirine yaptığı açıklamalarda, şantiyenin yaklaşık 6 ayda hazırlandığını ve mayıs ayında temizliğe başladıklarını söyledi. Körfezin doğusunda, yaklaşık 468 hektarlık alanı ve 15 metre derinliği temizleyecek proje, çamur nedeniyle olumsuz etkilenen ekosisteme, düşen su sirkülasyonuna, koku, bulanıklık ve alg patlamalarına çözüm olacak.

Körfezde bulunan 40 çeşit balık türü doğu kısmında 4 çeşide düşüyor

Önem, “En önemli hedefimiz; biyolojik değişimlerin tekrarlanmasını engellemek, müsilaj ya da alg patlamalarının tekrarını engellemek. İzmit Körfezi yaklaşık 50 kilometre uzunluğunda. Temizlik yapılan alana gelene kadar biyo çeşitlik anlamında 40 çeşit balık türü var. Bu bölgeye geldiğimizde İstanbul Üniversitesi’yle yaptığımız örnekleme çalışmalarında, bunun 4’e kadar düştüğünü görebiliyoruz. Bu biyo çeşitliliği tekrar kazanmak, en önemli hedefimiz” dedi.

Denize yerleştirdikleri borularla çamuru vakumlu sistemle çekip, gemilerin yardımıyla kıyıya çıkardıklarını söyleyen Önem, çamuru susuzlaştırdıktan sonra ayrıştırılan suyun temizlenip tekrar denize verildiğini, çamurun ise geotekstil tüplere alındığını belirtti.

Sözlerine devam eden Önem, şunları söyledi:

‘Çamuru çektikçe deniz ekosistemindeki iyileşmeyi gözlemliyoruz’

Yaklaşık saatte 3 bin metreküp çamur basıyoruz. Bu çamuru burada yöneterek bertarafını sağlıyoruz. Şu ana kadar denizde 32 hektarlık bir alanı temizledik. Yaklaşık 200 bin metreküp çamuru bertaraf sahasına götürdük. Toplam 3 bin 500 tüp kullanacağız. Bu tüpün 250’sini kullandık. Yüzde 5 ila 10 arasında bir seviyedeyiz. Çamuru çektikçe deniz ekosistemindeki iyileşmeyi gözlemliyoruz.

Çevreyi korumak için çamur geri dönüştürülüyor

Çıkarılan dip çamurunun, Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) ile yürüttükleri AR-GE çalışmaları kapsamında, KOÜ İnşaat Mühendisliği ile laboratuvarda tuğla, kiremit ve brikete dönüştürülmeye çalışıldığını söyledi. Önem, AR-GE çalışmalarını, fizibilite sonuçlarına göre geliştirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Önem, sözlerine şu şekilde son verdi:

Marmara Denizi’nin en doğu kısmında 100 yılda biriken çamuru temizliyoruz

Hem Avrupa hem de dünyadan birçok gazeteci ya da bu konuda araştırması olan insanları burada ağırlıyoruz. Almanya ve Kanada’dan gelen 2 gazeteci tesisi gezdi. Bu proje hem Avrupa çapında hem dünya çapında ses getiren, örnek bir proje. Projemizi önemsiyoruz ve geleceğimizle ilgili hedeflerimizi bu yönde belirledik. Dünyada temizlik anlamında böyle bir proje yok. Burada bir kazı yapıp bir derinleştirme çalışması yapmıyoruz. Burada bir temizlik projesi yapıyoruz. Marmara Denizi’nin en doğu kısmında 100 yılda biriken çamuru deniz ekosisteminden alıyoruz. Bu deniz ekosistemi için çok önemli, geleceğimiz için çok önemli.

AA

ETİKETLER: , ,
Bunu Paylaşın