İzmir Limanı’na bu yıl 34 mln liralık yatırım

MDN İstanbul

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım İzmir Limanı’nın kapasite artırım ve geliştirme planı çerçevesinde 2010 yılında toplam 34 milyon liralık yatırım yapacaklarını söyledi.
İzmir Liman İşletmesi Müdürlüğü’ndeki basın toplantısında liman sahasının artırılması ve yatırımlar hakkında bilgi veren Yıldırım, “Bu yıl içerisinde yapılacak bu yatırımların toplam tutarı 34 milyon lira. Bunun yanı sıra orta ve uzun vadeli yapılacak işler de var. Bu, ikinci etap konteyner terminali. Mevcut konteyner terminaline yeni bir terminalin kazandırılması, buna ait alanın yapılması, yeni vinçlerin tesis edilmesi; bu da yaklaşık 200 milyon liralık bir yatırımdır. Bunlar 2011-2015 döneminde öngörülen yatırımlardır” dedi.
Kapasite artırım çalışmalarıyla İzmir Limanı’nın Avrupa’nın sayılı limanları arasında yer alacağına değinen Yıldırım, “Bu işin yatırım tutarı da yaklaşık 120 milyon liradır. Toplam 300 milyon dolar veya 400-450 milyon lira civarında bir yatırımla İzmir Limanı’nın bugünkü kapasitesi 900 bin TEU konteyner, 3 milyonun üzerine çıkarılmış olacaktır. Böylece Avrupa’nın ilk 5 limanı arasında İzmir Limanı yerini alacaktır. Bu işleri yaparken sıvı ve dökme yük elleçlemesine de son verilecektir” dedi ve ekledi; “Liman büyük bir kesimi konteyner diğer bir kısmı da kruvaziyer olmak üzere birbirinden bağımsız iki limana dönüştürülmüş olacak.”
İzmir Limanı’nın iki kısma ayrılması hakkında bilgi vererek, bir kısmında konteyner ihtisas limancılığına yönelik çalışmaların başlaması, Çeşme tarafında ise mevcut kruvaziyer yolcu yanaşma iskelesinin daha da geliştirilerek ilave yatırımlarla kısa vadede İzmir’in kruvaziyer turizm ihtiyacını karşılayacak bir altyapıya kavuşturulması planlarını açıkladı. Konuyla ilgili olarak Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun kararını çıkaracaklarını dile getiren Yıldırım, limanı kısa sürede aynı anda 5-6 kruvaziyer geminin yanaşabileceği bir yolcu limanına dönüştüreceklerini söyledi.

ETİKETLER:
Bunu Paylaşın