İspanya’da Türkiye’den gelen gemide 4 ton kokain ele geçirildi

MDN Editör

İspanya’da resmî makamlarca yapılan açıklamalara göre Türkiye’den yola çıkan bir yük gemisinde 4 ton kokain ele geçirildi.

Geminin işletmecisi

İspanya’nın resmî vergi dairesi Agencia Tributaria tarafından yapılan açıklamaya göre; Kanarya Adaları’nın kuzeydoğusundaki sularda 4 ton kokain taşıyan bir yük gemisi yakalandı. Tanzanya bayrağına kayıtlı 70 metre uzunluğundaki ‘Ras’ adlı bir kargo gemisinin işletmesini ise Marmara Denizcilik üstleniyor.

Operasyon, Vergi Dairesi, Fransız Gümrüğü, Ulusal Polis ve İspanya’nın askerî kolluk teşkilatı Guardia Civil’in işbirliği ile gerçekleştirildi. Akdeniz boyunca Batı Afrika’ya doğru ilerleyen ve hiçbir limanda mal yüklemeyen geminin mürettebatı ise İber Yarımadası’na doğru yol almak üzereyken tutuklandı.

Operasyon, Lanzarote Adası’nın 130 mil açığında, Gümrük Gözetim Servisi’ne bağlı Petrel adlı Özel Operasyon Gemisi tarafından gerçekleştirildi. Geminin, Fransız ve İspanyol gümrüklerinin Pascal-Lino 2024 operasyonu kapsamında izlendiği belirtildi. Gemiye çıkma işlemi sırasında, yedisi Türk, ikisi Azerbaycan vatandaşı ve biri Hollanda vatandaşı olmak üzere toplamda on mürettebat tutuklandı.

MAOC-N (Deniz Analiz ve Operasyon Merkezi) tarafından izlenen geminin yakalanma operasyonu ulusal düzeyde CITCO (Terörizm ve Organize Suçlarla Mücadele Koordinasyon Merkezi) aracılığıyla koordine edildiği belirtildi.

Kokainlerin bulunma görüntüleri

Kargo gemisinin yakalanmasına yol açan işaretler ise seyrinde düzensizliklerin dikkat çekmesiyle başlıyor. Geminin Türkiye’den yola çıkıp, Akdeniz üzerinden Atlantik’e ulaştığı ve Sierra Leone ile Gine Bissau’da herhangi bir yükleme veya boşaltma yapmadan manevralar gerçekleştirdiği tespit ediliyor. Gümrük gözetim servisi ve Fransız Hümrüğü, bölgede deniz hava kaynaklarının hazır bulunması sayesinde bu operasyonu hızlı bir şekilde gerçekleştiriyor.

Uyuşturucu maddelerin geminin ambarlarında erişimi zor bir bölmede saklandığını beliten yetkililer, operasyonun geminin Lanzarote’deki Arrecife Limanı’na çekilmesiyle sonuçlandığını duyurdular. Uyuşturucu boşaltılırken ve mürettebat ise gözaltına alındı.

Bu haberin, çevirinin veya makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın