İngiliz Hükûmeti tersane için mali yardımı reddetti

MDN MEDIA

İngiltere İş ve Ticaret Bakanlığı, İngiliz tersanesi Harland & Wolff tarafından talep edilen 200 milyon GBP (258 milyon USD) tutarındaki kredi garantisi talebini reddetti

Yüksek borç yüküyle mücadele eden tersanenin hisseleri, denetlenmiş hesaplarını sunamaması üzerine Temmuz ayı başında Londra’daki Alternatif Yatırım Piyasası’nda (AIM) askıya alınmıştı. Hükûmet, Harland and Wolff’a mali destek verilmesinin “vergi mükelleflerinin parasının kaybedilmesi gibi çok önemli bir risk” anlamına geldiğini söyledi. Zarar eden gemi yapımcısı 200 milyon GBP’ye kadar kredi garantisi için başvuruda bulunmuştu. Garanti, tersanenin Hükümetin garantörlüğünde borç almasına olanak sağlayacaktı. Ancak kredilerin batması halinde, Hükümet kredi verenlere geri ödeme yapmak için devreye girmek zorunda kalacaktı. İngiltere Ticaret Bakanı Jonathan Reynolds yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Bu karar, şirketin mali profilinin kapsamlı bir değerlendirmesine ve risk politikalarımızda belirlenen kriterlere dayanmaktadır. Ayrıca herhangi bir acil likidite finansmanı sağlamamaya karar verdik. Devlet, bu durumda Harland ve Wolff’un karşı karşıya kaldığı ticari meselelerin çözümünde piyasanın en iyi konumda olduğuna inanmaktadır.” Harland & Wolff CEO’su Bay John Wood derhal geçerli olmak üzere görevinden ayrılacak.

Tersaneden yapılan açıklamada, yeniden yapılandırma uzmanı Bay Russell Down’un “şirkete sürdürülebilir bir mali temel kazandırmayı amaçlayan yeniden sermayelendirmeyi” denetlemek üzere geçici icra kurulu başkanı olarak atandığı belirtildi. Hükûmetin kredi garantisi vermeyi reddetmesinin bir sonucu olarak tersane, “işletmenin kısa vadeli işletme sermayesi ihtiyaçlarını desteklemek için alternatif yeni borç olanakları sağlamak üzere” ana kreditörü Riverstone Credit Management LLC ile görüşmeleri hızlandırdı. Alternatif finansman düzenlemelerinin önümüzdeki birkaç gün içinde sonuçlanmasının beklendiği belirtildi. Bununla birlikte bahçe, mevcut ve gelecekteki sözleşmeler ve “işletmenin uzun vadeli sermayelendirme planı” konusunda İngiliz Hükümeti de dahil olmak üzere kilit paydaşlarla aktif diyalog halinde olduğunu da sözlerine ekledi. Firma geçtiğimiz yıl İngiliz Donanması için destek gemileri inşa etmek üzere 1,6 milyar GBP (2,06 milyar USD) tutarında bir sözleşme imzalamıştı. Firma, Asya ve diğer ülkelerdeki gemi yapımcılarının yoğun rekabeti karşısında yıllardır zorlanıyor. Belfast’taki ağır mühendislik tesislerinde, İskoçya merkezli iki tersanede ve Kuzey İrlanda’daki Islandmagee gaz depolama projesinde 1.500’den fazla kişiyi istihdam ediyor. Tersane, 2019 yılında enerji altyapı firması InfraStrata tarafından 6 milyon sterline satın alınarak kapanmaktan kurtarıldı.

Kaynak: Ship and Offshore /Bu haberin/makalenin/çevirinin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

ETİKETLER: ,
Bunu Paylaşın