IMO’ya rüzgâr enerjisini tanıma çağrısı

MDN Editör

Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO), Karbon Yoğunluk Göstergesi’nin (CII) daha kapsamlı bir şekilde revize edilmesi, rüzgâr enerjisi kullanımı için küresel bir yakıt standardı belirlenmesi ve denizcilik sektörünün karbonsuzlaştırma hedeflerine ulaşması için güçlü bir karbon vergisi üzerinde anlaşmaya varılması konusunda baskılara uğruyor.

Bu hafta Londra’da bir araya gelen küresel liderler, dünya genelinde deniz taşımacılığını karbonsuzlaştırma stratejilerini tartıştı. Savunmasız ülkeler ve denizcilik sektöründe faaliyet gösteren NGO Seas at Risk gibi sivil toplum kuruluşları, ağır kirleticiler olan gemilere yönelik güçlü bir karbon vergisinin uygulanması gerektiğini savunuyor.

Birleşmiş Milletler’e bağlı IMO tarafından müzakere edilen bu önlemler, 2023 yılında kabul edilen stratejinin hedeflerine ulaşmayı amaçlıyor. Bu hedefler arasında sera gazı emisyonlarının 2030 yılına kadar yüzde 30, 2040 yılına kadar yüzde 80 oranında azaltılması ve 2050 yılından önce denizcilik sektörünün tamamen karbonsuzlaştırılması yer alıyor.

Seas at Risk’in rüzgâr enerjisi ve diğer talepleri

  • Rüzgâr enerjisi teknolojilerinin benimsenmesi,
  • Motor gücünün düşürülmesi ve enerji verimliliğinin artırılması,
  • Daha temiz yakıtların kullanılması ve,
  • Denizcilik sektörünün karbonsuzlaşmasını desteklemek için ton başına 150 ila 300 dolar arasında güçlü bir karbon vergisi uygulanması.

Brüksel merkezli STK’ya göre, IMO’nun sera gazı stratejisinin hedeflerine ulaşılabilmesi için bu unsurlar büyük önem taşıyor. Karbon vergisinin getirisi, iklim değişikliğiyle mücadele ve temiz enerjiye geçiş için kullanılabileceği gibi, endüstrinin pahalı ve gereksiz teknoloji yatırımlarından kaçınmasını sağlayabilir. Örneğin, karbon yakalama sistemleri gibi pahalı çözümler yerine, sıfır emisyonlu yakıtlar ve yelken gibi daha temiz enerji seçeneklerine yönelmek mümkün olacaktır.

Yüksek bir karbon vergisinin getirilmesi, aynı zamanda daha fazla gelirin gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelere dağıtılmasına ve enerji tasarrufu sağlayan gemi teknolojilerinin daha hızlı benimsenmesine olanak tanıyabilir. Özellikle, gemilerin su altında kalan gövdelerinin düzenli olarak temizlenmesi, sektörün sefer başına yakıt maliyetlerinde yüzde 6 ila 18 arasında tasarruf etmesine yardımcı olabilir. Ek olarak, yelkenlerin kullanılmasıyla genel enerji verimliliği yüzde 30’a kadar artırılabilir.

Kaynak: Offshore-Energy/Bu haberin/makalenin tamamı ya da bir kısmı kaynak gösterilmeden yayımlanamaz. Kaynak gösterilse dahi aktif link verilerek kullanılabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayımlayanlar hakkında yasal işlem başlatılır.

Bunu Paylaşın