Hyundai 2016’nın ilk siparişini Ditaş’tan aldı

MDN İstanbul

Güney Kore’nin dev gemi inşa tersanesi Hyundai Heavy Industries (HHI), bu yılın ilk siparişini Koç Holding bünyesinde faaliyet gösteren tanker taşımacılığı firması Ditaş Denizcilik’ten aldı.

Anlaşma çerçevesinde HHI, Ditaş Denizcilik’e 2 adet 158 bin dwt’lik Suezmax ham petrol taşıma tankeri inşa edecek. Alınan bilgilere göre anlaşmanın değerinin 120 ila 140 milyon dolar arasında olduğu belirtilirken, tankerlerin 2018 yılında teslim edileceği kaydedildi.

2016 yılının ocak ayında hiçbir yeni inşa siparişi alamaması Hyundai ile ilgili çeşitli spekülasyonların yapılmasına yol açtığından yılın bu ilk anlaşması Kore firması için büyük önem taşıyor.

Ham petrol ve petrol ürünlerinin deniz yolu ile taşımacılığında lider bir kuruluş olma hedefini sürdüren Ditaş, filosunu yeni nesil tankerlerle güçlendirerek önümüzdeki yıllarda tanker taşımacılığında önemli bir uluslararası oyuncu olmak istiyor. Koç Holding bünyesinde faaliyetini sürdüren Tüpraş’ın da desteğiyle Ditaş’ın, hedeflerini gerçekleştirmek için yatırımlarını güçlü bir şekilde sürdürme kararı aldığı biliniyor. Petrol fiyatlarında yaşanan düşüş ve dünyadaki ekonomik dengesizlikler sebebiyle yatırımlarını erteleyen firmaların hberlerin öne çıktığı günlerde, Ditaş’ın yeni tanker siparişleri sadece Türkiye için değil, dünya tanker taşımacılığı için de önemli bir sinyal olarak algılandı.

Bilindiği gibi, Güney Kore’nin üç büyük tersanesi de düşen petrol fiyatlarından ve artan giderlerden dolayı 2016 yılına beklentilerin çok çok altında başlamıştı.

2015 yılında 1,13 milyar dolar zarar açıklayan HHI, 2014 yılında da 1,84 milyar dolar zarar açıklamıştı. HHI’nin satışları bir önceki yıla göre yüzde 12,1 düşerken operasyon zararı yüzde 52,6 oranında azalmıştı.

Bunu Paylaşın