Herkese finansman desteği var: ‘Gemi inşaya yok!’

MDN İstanbul

Dünyanın önde gelen lider finans kuruluşlarından UniCredit Grup Orta ve Doğu Avrupa Bölüm Başkanı Yapı Kredi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Gianni Franco Papa ile Yapı Kredi Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi ve Genel Müdür Vekili Carlo Vivaldi Türkiye’nin kendileri için en önemli ülkelerden biri olduğunun altını çizdiler

UniCredit Group Orta ve Doğu Avrupa Bölüm Başkanı Gianni Franco Papa Yapı Kredi’deki hisselerini satıp Türkiye pazarından çıkacakları ile ilgili uzun süredir devam eden dedikodulara son noktayı koyarak “Türkiye’den çıkmak değil bilakis buraya aktardığımız kaynağı artırmak istiyoruz” şeklinde konuştu. Papa, büyüyen Türkiye ekonomisinin de son yıllarda gösterdiği performansın etkileyici olduğunu dile getirerek şunları söyledi: “İnşaat, yol, liman ve kamu özel sektör ortaklığı konularında önümüzdeki yıllarda birçok projeye imza atmaya niyetliyiz. Biz burada 7,5 milyar dolarlık yatırım portföyüne sahibiz. Önümüzdeki yıllarda portföyümüz daha da genişleyebilir. Hollonda, Rusya, Polonya ile birlikte 2014 yılında Türkiye’ye ağırlık veriyoruz. Finansman veya finansman danışmanlık gereken tüm altyapı projelerinde olabiliriz.”
İzmir’de Socar’ın satın aldığı Star Rafinerisi’nin 3,5 milyar dolarlık finansmanda danışman olarak yer almakla birlikteYapı Kredi olarak 500 belirten Papa 3. Havalimanı projesinde yer almak istediklerinin altını çizdi. Özellikle Mersin Limanı’nda örnek gösterilecek çok başarılı bir proje olduğunu söyleyen Papa “Mersin limanı, Kumport ve Bandırma Limanı projelerinde kreditör ve danışman olarak yer aldık. Gelecekte de bu tip fırsatları değerlendireceğiz” dedi.  Gianni Franco Papa ihale aşamasında olan Çandarlı Limanı ve diğer liman projelerinin de şirketlerden tekli gelmesi halindedeğerlendirebileceğini sözlerine ekledi.

Yapı kredi kesenin ağzını açtı
Yapı Kredi Genel Müdür Vekili Carlo Vivaldi Türkiye’nin Avrupa’da yaşanan krize rağmen gösterdiği ekonomik performansın takdir edilmesi gerektiğini vurgularken şunları söyledi:
“Türkiye’ye bir şirket olarak değerlendirirsek; Türkiye çok genç ve borcu olmayan bir şirket. Ancak bu şirket aynı zamanda büyümek için kısa vadeli krediye ihtiyaç duyuyor ve cari açık veriyor. Diğer tarafta bir de Avrupa şirketi var. Cari açık vermese de büyümüyor ve çok yüksek bir borcu var. Bana yatır›mcı olarak nerede yatırım yapacağımı sorsanız, genç şirketi seçerdim. Buradaki en büyük risk küresel olarak likidite sıkıntısının olması. Ancak şunu söyleyebilirim ki buradaki risk, yönetilmesi gereken bir risk. Türkiye için burada en önemli hedef büyümeye devam etmek. TL’deki değer kaybı diğer yükselen piyasalarla kıyaslandığında bana göre aslında abartılıyor. Dolayısıyla bizler uzun vadede TL’nin daha fazla değer kaybetme riskinin, değer kazanmasından daha az olduğunu düşünüyoruz.”
Yapı Kredi’nin denizcilik ve altyapı projelerinde uzun yıllardır kreditör ve finansal danışman olarak yer aldığını kaydeden Vivaldi “Marinalar, limanlar ve bunların altyapılarıyla ve bağlantı yollarında her zamankinden daha güçlü bir şekilde olmaya devam edeceğiz” dedi.
Geçmişte gemi inşa sektöründe büyük miktarda finansman sağland›ğ›n› belirten Vivaldi ‘Şu an için gemi inşaya fon ayırmayı düşünmüyoruz’ diyerek  Yapı Kredi’nin doğrudan marin kredileriyle ilgilenenbölümünün kapatıldığını söyledi. Geri ödenemeyen ve batık gemi inşa kredilerinden sonra banka, sektöre olan eski ilgisini kaybederken Yapı Kredi’nin gemi inşa finansmanına sektör sağlıklı bir yapıya kavuşana kadar girmeyeceği belirtildi. Şu an çok kısıtlı şekilde devam eden gemi inşa kredileriyle ilgili olarak bankanın Kurumsal Krediler bölümünün ilgilendiği açıklandı.

Bunu Paylaşın