Heinzmann’dan “Common rail” retrofit uygulaması

MDN İstanbul

Elektronik yakıt enjeksiyon konusunda uzman olan  Heinzmann kısa süre önce mekanik yakıt enjeksiyon sistemini “common rail” sistemine dönüşümünü başarıyla gerçekleştirerek eski ana makinelerin önemli yakıt tasarrufu ve güncel emisyon hadlerini yerine getirebileceklerini gösterdi. Neredeyse tüm 4 ve 2 zamanlı makinelere uygulanabilen çözüm paketleri ile yüksek ekonomik başarı elde edilebileceği belirtiliyor.
İsveç Denizcilik Kurumu, Baltık Denizi’nde özel hizmet veren kış mevsiminde “itme – çekme” operasyonları yapan birçok buzkıran gemisi işletiyor. Bu gemilerin çok sık ve hızlı yük değişimleri göreceli olarak yüksek yakıt sarfiyatı ve duman değerleri ortaya çıkarıyor. “Common rail” sisteminin esnekliği ve yakıt atım hassasiyeti sebebiyle, monte edilen sistemin operatörde çalışma gelişmeleri yaşanması bekleniyor.
Elektrik bazlı ana makine sistemi 40’lı yaşlarda ve her biri 3,5 MW enerji üreten 5 adet Pielstick 2.2 motorlardan oluştuğu belirtilirken, yüke bağlı olarak 5 makinenin 2 tanesi paralel olarak devreye girmesi sağlanıyor. Bu sistemde başlangıç olarak 1 adet makina dönüşümü gerçekleştirilerek, motor performansı, yakıt tasarrufu ve emisyon seviyelerindeki düşmenin diğer makineler ile mukayesesi amaçlanmış. Geçtiğimiz aylarda, sistemin uygulaması makine üzerinde major değişikliklere gerek olmadan  gerçekleştirilmiş ve ilk çalıştırması yapılmış. Sistemin testleri gerçek çalışma şartlarında gerçekleştirilerek, beklenen iyileşmelerin sağlandığı kaydediliyor. Orijinal hidrolik guvernör’e göre düşük yük  – manevra yükü ve yüksek yükte motor davranışlarında iyileşme ve aynı zamanda emisyon partiküllerinin tamamen kaybolduğu ortaya çıktığı kaydedildi.
Beklendiği gibi NoX değerlerinde azalma olmadığı ve opsiyonel olarak monte edilecek ardışık işleme talep göstermeyen  “egzost gazı çevrim sistemi” ile IMO Tier 2 değerlerinin tutturulacağı öngörülüyor. Çalışmalar neticesinde ortaya çıkan en önemli veri, yakıt tasarruf değerlerinin yüzde 6’dan büyük olduğunun tespit edilmesidir. Silindirler arası dengenin sağlanması ve yakıt püskürtme profili ile makinenin yumuşak ve düzenli çalışması ile servis maliyetleri ve motor bakım aralıklarında çok önemli kazançlar sağlanmasının da söz konusu olduğu vurgulanıyor. İkinci aşama olarak diğer makinelerin da önümüzdeki yıl dönüşümü için karar alındı. İsveç Denizcilik Kurumu’nun tüm diğer gemilerin de bir yıl içerisinde “common rail” sitemine dönüştürülmesini planlandığı bildirildi.

Bunu Paylaşın